FOTO Ludbreg bio domaćin 5. Županijske razglednice

VV | 6.12.2022. u 18:01h | Objavljeno u Društvo

Ludbreg je u nedjelju, 4. prosinca, bio domaćin 5. Županijske razglednice Varaždinske županije.

Manifestacija je to koju, potaknuta razglednicom Hrvatskog sabora kulture, organizira Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije, a na kojoj se predstavljaju najuspješnije udruge na razini županijskih smotri koje su se održale tijekom godine.

Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije osnovana je 29. travnja 2003. i trenutno broji 46 Udruga koje uključuju folklor, pjevače, tamburaše, glumce i puhače. Zajednica je na dobrom putu da postane središnja institucija amaterskog kulturno – umjetničkog stvaralaštva u Varaždinskoj županiji, na usluzi i korist svojim članicama.

Predsjednik Zajednice Zlatko Peharda ovaj je događaj opisao sportskim rječnikom kao folklornu ligu prvaka.

U novouređenoj ludbreškoj dvorani predstavilo se tako sedam kulturno umjetničkih udruga s područja Varaždinske županije. Bili su to redom Varaždinski folklorni ansambl, Ženska vokalna skupina ‘Erato’, Tamburaški orkestar i vokalna skupina KUD-a MAK iz Trnovca, Dramska družina ‘Komedijaši’ Kulturno umjetničke udruge Stažnjevec, Ženska vokalna skupina ‘Pajdašice’ KUD-a Anka Ošpuh Ludbreg, Tamburaški sastav KUD-a općine Petrijanec te Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter iz Ivanca.

Njihove nastupe ovom je prigodom pratila i vijećnica skupštine Varaždinske županije Brankica Kovaček.

- Iznimna mi je čast da u ime Varaždinske županije koja nesebično podupire rad kulturno umjetničkih udruga pozdravim one najbolje koji su večeras s nama i da kao jednoj velikom kulturno umjetničkoj obitelji od srca čestitam na postignutim rezultatima. Neizmjerno je bogatstvo koje svojom raznolikošću i umijećem udruge ugrađuju u ovu najosobitiju razglednicu našeg podneblja koja razveseljava ljude i promovira Varaždinsku županiju kako u našoj domovini tako i izvan nje. To je najbolji način da se naš zavičaj i sva riznica njezinog duhovnog dobra i kulturne baštine prikaže u najljepšem mogućem svijetlu - istaknula je između ostalog Brankica Kovaček.

Po završetku nastupa održana je tradicionalna dodjela priznanja koja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije uručuje za postignute uspjehe u ovoj godini. Priznanja izvođačima i njihovim voditeljima uručio je predsjednik Zajednice Zlatko Peharda.

Posebna priznanja dobio je Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla za najbolji sastav na 15. Županijskoj smotri tamburaški orkestara i sastava Varaždinske županije te osvojenu Zlatnu plaketu i GRAND PRIX na 29. susretima hrvatskih tamburaški orkestara i sastava održanim u Dugom selu ove godine.

Vijećnica skupštine Varaždinske županije Brankica Kovaček uručila je potom nagradu za životno djelo koja je ove godine otišla u ruke Dragutinu Korenu, umirovljenom glazbenom pedagogu i dirigentu iz Varaždina.

Dragutin Koren najveći dio voditeljskog i dirigentskog staža vezao je za Radničko kulturno umjetničko društvo Vilko Jurec, kasnije preimenovano u KUD Varteks Varaždin u kojem je profesionalno radio od 1977. pa sve do odlaska u mirovinu. Osnovao je i vodio internu glazbenu školu, a članove društva poučavao je u sviranju tambura, mandolina, gitara, harmonike, klavira i svih ostalih tradicijskih glazbala. No, s mladima je nastavio raditi i u mirovini do 2020. godine. U Varteksu je bio voditelj i dirigent tamburaškog, mandolinskog i harmonikaškog orkestra, te folklornog i zabavnog sastava. Osvojio je 2 brončane, 3 srebrne i 1 zlatnu plaketu na državnom natjecanju „Tambura Paje Kolarića“ u Osijeku.

S orkestrom, prateći folklorni ansambl i pjevački zbor KUD-a Varteks sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima u Europi, Americi i Aziji. 1986. godine je imao najveći broj učenika- svirača, radio je s čak njih 99 što je danas gotovo nezamisliva brojka. Posebno treba istaknuti suradnju njegovog tamburaškog orkestra sa zborom Moše Pijade iz Zagreba kojeg je vodio dirigent Emil Cossetto, te s pjevačkim zborom Ivan Goran Kovačić iz Zagreba pod vodstvom dirigenta Vladimira Kranjčevića s kojima je izvodio skladbe koje u to vrijeme nije mogao pratiti ni jedan drugi orkestar u zemlji. 2007. godine vodstvo orkestra prepušta svom učeniku Tiboru Bünu, a sam preuzima vodstvo dječjeg tamburaškog orkestra KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice, kojeg također dovodi na osječku festivalsku pozornicu i s kojim osvaja dvije zlatne plakete.

Dragutin Koren je time još jednom potvrdio da je istinski stručnjak za rad s najmlađim tamburašima. Za osobite zasluge za razvoj i napredak hrvatske tamburaške glazbe nagrađen je statuom “Zlatni tamburaš” 2010. godine, koju je dodijelio list “Glas Slavonije”.

- Kad sam učio tu mladost od koje neki čak nisu još išli ni u školu, meni je u biti svaki dan bila nagrada zato što sam ja nekako bio počašćen da mogu raditi taj posao s tom malom djecom. Bio je to posao koji sam neizmjerno volio, na kojem se nisam nikad umorio i na kojem nisam nikad podigao glas - poručio je dobitnik nagrade za životno djelo Dragutin Koren.

Za kraj spomenimo kako su suorganizatori i domaćini manifestacije bili KUD ‘Anka Ošpuh’ Ludbreg i Centar za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’, a pokrovitelj Varaždinska županija.

Galerija slika