FOTO Ludbreg bio domaćin 5. Županijske razglednice

VV | 6.12.2022. u 18:01h | Objavljeno u Društvo

Ludbreg je u nedjelju, 4. prosinca, bio domaćin 5. Županijske razglednice Varaždinske županije.

Manifestacija je to koju, potaknuta razglednicom Hrvatskog sabora kulture, organizira Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije, a na kojoj se predstavljaju najuspješnije udruge na razini županijskih smotri koje su se održale tijekom godine.

Zajednica kulturno – umjetničkih udruga Varaždinske županije osnovana je 29. travnja 2003. i trenutno broji 46 Udruga koje uključuju folklor, pjevače, tamburaše, glumce i puhače. Zajednica je na dobrom putu da postane središnja institucija amaterskog kulturno – umjetničkog stvaralaštva u Varaždinskoj županiji, na usluzi i korist svojim članicama.

Predsjednik Zajednice Zlatko Peharda ovaj je događaj opisao sportskim rječnikom kao folklornu ligu prvaka.

U novouređenoj ludbreškoj dvorani predstavilo se tako sedam kulturno umjetničkih udruga s područja Varaždinske županije. Bili su to redom Varaždinski folklorni ansambl, Ženska vokalna skupina ‘Erato’, Tamburaški orkestar i vokalna skupina KUD-a MAK iz Trnovca, Dramska družina ‘Komedijaši’ Kulturno umjetničke udruge Stažnjevec, Ženska vokalna skupina ‘Pajdašice’ KUD-a Anka Ošpuh Ludbreg, Tamburaški sastav KUD-a općine Petrijanec te Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter iz Ivanca.

Njihove nastupe ovom je prigodom pratila i vijećnica skupštine Varaždinske županije Brankica Kovaček.

- Iznimna mi je čast da u ime Varaždinske županije koja nesebično podupire rad kulturno umjetničkih udruga pozdravim one najbolje koji su večeras s nama i da kao jednoj velikom kulturno umjetničkoj obitelji od srca čestitam na postignutim rezultatima. Neizmjerno je bogatstvo koje svojom raznolikošću i umijećem udruge ugrađuju u ovu najosobitiju razglednicu našeg podneblja koja razveseljava ljude i promovira Varaždinsku županiju kako u našoj domovini tako i izvan nje. To je najbolji način da se naš zavičaj i sva riznica njezinog duhovnog dobra i kulturne baštine prikaže u najljepšem mogućem svijetlu - istaknula je između ostalog Brankica Kovaček.

Po završetku nastupa održana je tradicionalna dodjela priznanja koja Zajednica kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije uručuje za postignute uspjehe u ovoj godini. Priznanja izvođačima i njihovim voditeljima uručio je predsjednik Zajednice Zlatko Peharda.

Posebna priznanja dobio je Tamburaški sastav Varaždinskog folklornog ansambla za najbolji sastav na 15. Županijskoj smotri tamburaški orkestara i sastava Varaždinske županije te osvojenu Zlatnu plaketu i GRAND PRIX na 29. susretima hrvatskih tamburaški orkestara i sastava održanim u Dugom selu ove godine.

Vijećnica skupštine Varaždinske županije Brankica Kovaček uručila je potom nagradu za životno djelo koja je ove godine otišla u ruke Dragutinu Korenu, umirovljenom glazbenom pedagogu i dirigentu iz Varaždina.

Dragutin Koren najveći dio voditeljskog i dirigentskog staža vezao je za Radničko kulturno umjetničko društvo Vilko Jurec, kasnije preimenovano u KUD Varteks Varaždin u kojem je profesionalno radio od 1977. pa sve do odlaska u mirovinu. Osnovao je i vodio internu glazbenu školu, a članove društva poučavao je u sviranju tambura, mandolina, gitara, harmonike, klavira i svih ostalih tradicijskih glazbala. No, s mladima je nastavio raditi i u mirovini do 2020. godine. U Varteksu je bio voditelj i dirigent tamburaškog, mandolinskog i harmonikaškog orkestra, te folklornog i zabavnog sastava. Osvojio je 2 brončane, 3 srebrne i 1 zlatnu plaketu na državnom natjecanju „Tambura Paje Kolarića“ u Osijeku.

S orkestrom, prateći folklorni ansambl i pjevački zbor KUD-a Varteks sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima u Europi, Americi i Aziji. 1986. godine je imao najveći broj učenika- svirača, radio je s čak njih 99 što je danas gotovo nezamisliva brojka. Posebno treba istaknuti suradnju njegovog tamburaškog orkestra sa zborom Moše Pijade iz Zagreba kojeg je vodio dirigent Emil Cossetto, te s pjevačkim zborom Ivan Goran Kovačić iz Zagreba pod vodstvom dirigenta Vladimira Kranjčevića s kojima je izvodio skladbe koje u to vrijeme nije mogao pratiti ni jedan drugi orkestar u zemlji. 2007. godine vodstvo orkestra prepušta svom učeniku Tiboru Bünu, a sam preuzima vodstvo dječjeg tamburaškog orkestra KUD-a Juraj Lončarić iz Hrženice, kojeg također dovodi na osječku festivalsku pozornicu i s kojim osvaja dvije zlatne plakete.

Dragutin Koren je time još jednom potvrdio da je istinski stručnjak za rad s najmlađim tamburašima. Za osobite zasluge za razvoj i napredak hrvatske tamburaške glazbe nagrađen je statuom “Zlatni tamburaš” 2010. godine, koju je dodijelio list “Glas Slavonije”.

- Kad sam učio tu mladost od koje neki čak nisu još išli ni u školu, meni je u biti svaki dan bila nagrada zato što sam ja nekako bio počašćen da mogu raditi taj posao s tom malom djecom. Bio je to posao koji sam neizmjerno volio, na kojem se nisam nikad umorio i na kojem nisam nikad podigao glas - poručio je dobitnik nagrade za životno djelo Dragutin Koren.

Za kraj spomenimo kako su suorganizatori i domaćini manifestacije bili KUD ‘Anka Ošpuh’ Ludbreg i Centar za kulturu i informiranje ‘Dragutin Novak’, a pokrovitelj Varaždinska županija.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci