Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića u atriju Županijske palače Foto: Varaždinska županija

Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića u atriju Županijske palače

VV | 28.6.2022. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

U atriju Županijske palače u Varaždinu u ponedjeljak je otvorena zanimljiva izložba fotografija naziva Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića.

Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Republike Albanije uz suorganizaciju Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice, a domaćini izložbe bili su albanski Počasni konzulat, odnosno počasni konzul Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran.

Otvorenju su uz počasnog konzula Šafrana prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, veleposlanik Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda, Nj.E. Markus Wuketich, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Hong Sung-wook, veleposlanik Južne Koreje u Republici Hrvatskoj, veleposlanik Azerbejdžana Nj.E. Fakhraddin Gurbanov, kao i predstavnici veleposlanstva Kosova i Malezije.

Autor fotografija Romeo Ibrišević izrazio je zadovoljstvo što upravo u Varaždinu ima prilike pokazati svoje fotografije te je istaknuo kako je putujući po Albaniji objektivom svoje kamere, i okom osjetljivim na lijepo i posebno, priredio stotine fotografija ove prekrasne zemlje bogate još neotkrivenim ljepotama te ih je pripremio za predstavljanje u hrvatskim gradovima u kojima su smješteni albanski konzulati.

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako Varaždinsku županiju redovito posjećuje veliki broj stranih veleposlanika koji se imaju prilike uvjeriti u ljepote našega kraja te na taj način doprinjeti promociji same županije.

- Prije dva mjeseca su nas posjetili gospodarski savjetnici koji rade u mnogobrojnim veleposlanstvima akreditiranim u Hrvatskoj. Osim gospodarskog aspekta upoznali su se i s turizmom te kulturom našeg kraja. Ova izložba je svakako dobra promocija i za Albaniju, ali i za nas. Naime, Republika Albanija nas je među prvima priznala i od uspostave diplomatskih odnosa njegujemo tople prijateljske odnose. Izložba također ide u tom smjeru, produbljivanju tih odnosa. Naravno da tu veliku ulogu imaju i manjine, a na našem području živi oko 260 pripadnika albanske nacionalne manjine te oni svakako doprinose razvijanju i njegovanju izuzetno dobrih odnosa između naših zemalja. Oni su zapravo ta čvrsta pozitivna spona – rekao je župan.

Počasni konzul Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Stjepan Šafran zahvalio je županu na pomoći oko organizacije izložbe te je naznačio kako je Albanija sve više zanimljiva mnogobrojnim turistima iz Hrvatske.

- Albanija obiluje ljepotama, kako prirodnim, tako i kulturnim i svatko tko ima prilike je posjetiti bit će očaran njome. Meni je osobita čast što sam u Republici Hrvatskoj počasni konzul jedne tako lijepe i prijateljske države kao što je Albanija- zaključio je Šafran.

Obrativši se nazočnima, albanski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Riza Poda je ukratko predstavio Albaniju te je istaknuo kako će svi koji posjete izložbu moći osjetiti sve ljepote Albanije.

- Na ovim fotografijama vidimo povijesne znamenitosti i prirodna bogatstva kojima obiluje Republika Albanija. Prvo predstavljanje fotografija smo organizirali ovdje u atriju palače Varaždinske županije, a nakon toga je plan da izložbu predstavimo u Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku. Naš dragi prijatelj, počasni konzul i ugledni gospodarstvenik Stjepan Šafran je izuzetno zaslužan za promociju Albanije u Hrvatskoj i na tome mu se iskreno zahvaljujem. Također, hvala i županu Stričaku što je pomogao oko organizacije izložbe, a njega i njegove suradnike pozivam dašto prije posjete Albaniju i uvjere se u ljepotu naše zemlje- rekao je Nj. E. Riza Poda.

Izložba Ljepote Albanije objektivom Romea Ibriševića, Županijskoj palači ostaje otvorena do petka, 1. srpnja ove godine nakon čega seli u Gradsku knjižnicu i čitaonicu "Metel Ožegović" Varaždin.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci