LET VARAŽDINSKE LASTAVICE Novi uspjeh sopranistice Lane Kos

Željko Slunjski | 8.1.2022. u 12:24h | Objavljeno u Društvo

Opera zagrebačkoga HNK sezonu je počela premijerom manje poznate opere Lastavica/La Rondine Giacoma Puccinija. Na pozornici HNK do sada nije bila izvođena, pa je tim više privukla pozornost publike koja je bila oduševljena njezinim uprizorenjem i izvedbom.

Dugo se pod kupolom nacionalne kazališne kuće nisu čule ovacije i zasluga je to cijeloga ansambla, a posebice nositeljice glavne uloge Magde di Civry, koju je na pozornici utjelovila varaždinska sopranistica Lana Kos (u alternaciji Martina Zadro, koja zbog bolesti nije sudjelovala u dosadašnjim izvedbama).

Posljednja prošlogodišnja bila je 8. studenoga, a tu je izvedbu pratila i ugledna varaždinska operna umjetnica Vlatka Oršanić, redovita profesorica u trajnome zvanju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

dvije_slavne_Varazdinke__Lana_Kos_i_Vlatka_Orsanic_nakon_posljednje_ovogodisnje_Lastavice.JPG

Dvije slavne Varaždinke Lana Kos i Vlatka Oršanić nakon posljednje prošlogodišnje "Lastavice"

– Takav se talent rađa. Bog je Lani podario sve što je potrebno za veliku i uspješnu karijeru – komentirala je svojedobno također tražena sopranistica na velikim inozemnim pozornicama.

A ugledna glazbena kritičarka Jagoda Martinčević, poznata po svojoj strogosti, izvedbu je ocijenila sjajnom “zahvaljujući ponajprije raskoši moćnog i prelijepog soprana Lane Kos prepunog boja i senzibilne dinamike, kao i znalačkom vodstvu dirigenta Lorenza Passerinija i zborovođe Luke Vukšića”.

Otkako je Lana Kos postala solisticom Opere HNK, svaki njezin nastup pobuđuje znatiželju, tim više što je najprisutnija hrvatska operna umjetnica na velikim inozemnim pozornicama. Doduše, pandemija odnosno korona pomutila je planove svih opernih kuća, mnogo se najavljenoga otkazuje, pa tako i izvedba Norme u Bernu s Lanom Kos u naslovnoj ulozi.

No, u Zagrebu ova će sezona proteći u njezinu znaku, jer slijedi obnova Verdijeva Trubadura s Lanom u ulozi Leonore, premijera Onjegina u kojemu će pjevati glavnu ulogu Tatjane (u kojoj ćemo slušati još jednu uspješnu Varaždinku, Valentinu Fijačko Kobić) i Traviate. Zanosnu parišku kurtizanu Violettu pjevat će, dakako, Lana, koja je do sada ovu pjevački zahtjevnu ulogu pjevala više od 150 puta na 26 pozornica, među ostalim i u veronskoj Areni, postajući tako treća hrvatska operna pjevačica (nakon Biserke Cvejić i Ljiljane Molnar Talajić) koja je pjevala u najvećem otvorenom opernom gledalištu na svijetu.

- Veselim se ponovnoj suradnji s argentinskim redateljem Hugo de Anom, jer je bio moj prvi redatelj Traviate u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, kad sam imala samo 21 godinu. On mi je i otvorio vrata Verone. Nešto se šuška i o ponovnom angažmanu iduće ljeto, ali ne volim ni o čemu govoriti dok nije potpisan ugovor. Traviatom ću ispratiti ovu i dočekati iduću godinu. Naime, u Mariboru pjevam dvije predstave, silvestarsku 31. prosinca i 2. siječnja 2022. godine, a u međuvremenu rekreirat ću se skijanjem na Pohorju- kazala je pred kraj prošle godine Lana koja će u siječnju pjevati i na Verdi gala koncertu u Ateni.

Traviatu će ove godine pjevati i u Novosibirsku, a 2023. godine u Sevilli, glavnom grad Andaluzije. Te će godine nastupiti i u madridskom Teatro de la Zarzuela, onom istom u kojemu je slavna Varaždinka Ruža Pospiš Baldani pjevala svoju antologijsku Carmen s katalonskim tenorom Jose Carrerasom kao partnerom. Potpisan je ugovor i za debi ulogom Marie Stuarde Gaetana Donizettija, 2026. godine u španjolskom gradu Oviedu.

Proteklih dana, dok je u HNK pjevala Lastavicu, zvali su je iz Avignona, da uskoči u tri predstave “Butterfly”, a takvih poziva bit će zacijelo još. Poznato je kako Lana ne voli govoriti o svojoj privatnosti, no nije tajna kako je sa svojim životnim partnerom, glasovitim talijanskim redateljem Giancarlom del Monacom, ljetos kupila vilu u rezidencijalnoj četvrti Madrida. Tako će dio godine živjeti u španjolskoj, a dio u hrvatskoj metropoli.

Označeno u