Lepoglava postala filmski set za novi film Vinka Brešana Foto: Grad Lepoglava; Facebook

Lepoglava postala filmski set za novi film Vinka Brešana

Varaždinske vijesti | 17.2.2018. u 08:56h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Proteklih je dana završilo snimanje novog filma Vinka Brešana "Koja je ovo država!", a zanimljivo je da su dijelovi filma snimani i u Lepoglavi.

Redatelj, glumci i brojna filmska ekipa nekoliko su dana boravili u Lepoglavi snimajući scene čija je radnja vezana uz zatvor pa su tako, napisao je lepoglavski dogradonačelnik Hrvoje Kovač na svom Facebook profilu, neke scene snimane unutar Kaznionice u Lepoglavi, dok je dio scena sniman na otvorenom, u neposrednoj blizini Kaznionice, što je izazvalo veliki interes građana.

Kako piše Večernji list, riječ je crnoj komediji koju čine tri međusobno povezane priče. Nositelj prve priče je General, druge Ministar, a treće pobjesnjeli umirovljenici. Osnova zapleta je motiv zbog kojeg se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, sam zaključao u zatvorsku ćeliju iz koje ni pod kojim uvjetom ne želi izići. Film će u kina stići potkraj 2018. godine.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač susreli su se s Majom Vukić, izvršnom producenticom filma "Koja je ovo država!", a na sastanku održanom u uredu gradonačelnika, razgovaralo se mogućnostima koje Lepoglava pruža filmašima, ali i bogatoj lepoglavskoj baštini koja se zaslužuje naći u fokusu filmskih objektiva. Vukić je istaknula da postoje potencijali koji bi u budućnosti u Lepoglavu mogli privući brojne filmske ekipe. Vukić je izrazila je zadovoljstvo snimanjem u Lepoglavi istaknuvši gostoprimstvo i susretljivost na koje su naišli tijekom boravka u Lepoglavi.

Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti da se krajem godine, kad će film biti spreman za prikazivanje, jedna od projekcija kojom će film biti predstavljen održi upravo u Lepoglavi. S tim u vezi, ali i u kontekstu važnosti promicanja filmske i kulture općenito, razgovaralo se i potrebi obnove kino dvorane u Kaznionici u Lepoglavi i njenog stavljanja u ponovnu funkciju. Nakon sastanka gradonačelnik i njegov zamjenik obišli su set na kojem je trajalo snimanje filma pod redateljskom palicom Vinka Brešana.

lepoglava-snimanje-filma-vinko-bresan-hrvoje-kovac-fb-4.jpg

lepoglava-snimanje-filma-vinko-bresan-hrvoje-kovac-fb-3.jpg