Kutije za razvrstavanje otpada i u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin Foto: Čistoća Varaždin

Kutije za razvrstavanje otpada i u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin

Varaždinske vijesti | 16.11.2017. u 13:46h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina i 13 općina u Varaždinskoj županiji, osigurala je ovoga tjedna kutije s vrećama za razvrstavanje otpada i u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

Uz kutije s vrećama u istim bojama koje će biti postavljene po svim učionicama te ostalim prostorijama škole, učenici su ujedno dobili i letke s uputama za razvrstavanje otpada te čuvanje okoliša. Kako navode iz Čistoće, s obzirom da je pilot projekt primarne selekcije otpada na mjestu nastanka u osnovnim školama i vrtićima grada Varaždina pokrenut 2013. godine, dio današnjih srednjoškolaca time se već imao prilike upoznati s razvrstavanjem otpada u za to predviđene kutije.

U Srednjoj strukovnoj školi Varaždin djeluje Tim za samovrednovanje, koji je obaveza svih srednjih strukovnih škola, a ove su školske godine kao jedan od ciljeva postavili uvođenje razvrstavanja otpada u školi.

- Zahvaljujući odazivu predstavnika Čistoće dobili smo kartonske kutije i vreće za razvrstavanje otpada. Edukaciju će provesti predstavnici Vijeća učenika u svakom razredu te ekološka grupa koju vodi profesorica biologije, prezentacijom u svim razredima, pa će svi naši učenici biti educirani zašto je važno razvrstavati otpad i na koji se način to radi - najavila je voditeljica Tima za samovrednovanje Lovorka Ernoić.

Poruka iz Čistoće bila je da je važno što više otpada razdvajati kako bi se smanjila njegova količina u crnoj kutiji za ostali otpad. Učenici će tako ubuduće plastičnu ambalažu, tetrapak i metalnu ambalažu odlagati u žutu kutiju, a papir i karton u plavu. Također, podijeljene su i kutije u koje se mogu odložiti rabljene baterije.

Srednja strukovna škola sada je na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada na mjestu nastanka po svim prostorijama.

cistoca_-_srednja_strukovna_skola_varazdin_1.JPG

cistoca_-_srednja_strukovna_skola_varazdin_2.JPG

cistoca_-_srednja_strukovna_skola_varazdin_3.JPG

cistoca_-_srednja_strukovna_skola_varazdin_4.JPG

cistoca_-_srednja_strukovna_skola_varazdin_5.JPG