Kulturno vijeće Varaždina: Bojimo se da će 2017. godina biti izgubljena godina Foto: Krešimir Đurić

Kulturno vijeće Varaždina: Bojimo se da će 2017. godina biti izgubljena godina

vv | 31.1.2017. u 14:15h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je prošlo nešto više od mjesec dana od neprihvaćanja proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu i funkcioniranja kulture prema Odluci o privremenom financiranju, članovi Kulturnog vijeća Grada Varaždina poslali su apel, koji prenosimo u cijelosti:

„Nakon što je prošlo nešto više od mjesec dana od neprihvaćanja proračuna grada Varaždina za 2017. godinu i funkcioniranja kulture prema Odluci o privremenom financiranju članovi Kulturnog vijeća Grada Varaždina izražavaju svoju duboku zabrinutost.

Svjesni činjenice da kultura u gradu nije onog sjaja kakav građani ovog Grada zaslužuju, nismo sigurni ni koliko će i takve kulture ostati nakon ove privremene situacije. Javni poziv za predlaganje Programa javnih potreba Grada Varaždina u kulturi u 2017. godini nije moguće raspisati s obzirom na to da za navedenu stavku u privremenom proračunu nema predviđenih financijskih sredstava pa se bojimo da će neke udruge i programi možda biti jače oštećeni, tj. blokirani u razdoblju koje nas čeka. Javne ustanove u kulturi pak s minimalnim sredstvima na raspolaganju u idućem razdoblju, zasigurno će morati smanjiti kulturne i kulturno-obrazovne sadržaje u ovoj godini, jer neće moći planirati ni aplicirati na natječaje.

Ako Gradsko vijeće tijekom veljače ne nađe rješenje za navedene situacije i ne nađe načina kako ih uvrstiti u privremeni proračun Grada Varaždina, bojimo se da će 2017. godina biti izgubljena godina, a kultura i njezin kontinuitet bit će ozbiljno narušeni. Stoga ne čekajmo da te posljedice prepoznamo tek u budućnosti, jer kultura je naše pulsiranje i naš odraz u društvu i stoga apeliramo na njezino očuvanje.“

Kulturno vijeće Grada Varaždina

 

ČLANOVI KULTURNOG VIJEĆA GRADA VARAŽDINA (MANDAT 2015. – 2018.)

Davor Bobić – za područje glazbe i glazbeno-scenske umjetnosti;

Ksenija Krčar – za područje dramske i plesne umjetnosti te izvedbene umjetnosti;

Miroslav Klemm – za područje knjižne, nakladničke i knjižarske djelatnosti;

Hrvoje Selec – za područje vizualne umjetnosti;

Pjerino Hrvačanin – za područje kulturno - umjetničkog amaterizma;

Blaženka Šoić – za područje inovativne umjetničke i kulturne prakse;

Dragutin Hainš – za područje međunarodne kulturne suradnje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci