Kraj kazališne sezone uz "Horor diptih" redateljice Ksenije Krčar u atriju Staroga grada

Julijana Marčec | 3.7.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu ovu će sezonu završiti premijerom predstave „Horor diptih” u režiji varaždinske redateljice Ksenije Krčar. Predstava je nastala u koprodukciji s Gradskim muzejom Varaždin, a redateljica je za predstavu adaptirala dvije priče Edgara Allana Poa "Pad kuće Usher" i "William Wilson".

- Već godinama planiram napraviti horor predstavu, a željela sam ju napraviti na otvorenom, baš u atriju Starog grada – istaknula je redateljica i dodala kako je ambijent atrija idealna pozornica za mistične priče E.A. Poa.

Iskorak za kazališta u Hrvatskoj

Da već nekoliko godina planiraju predstavu na otvorenom, odnosno u atriju, potvrdila je i intendantica varaždinskog HNK-a Jasna Jakovljević, koja je također istaknula da je ova predstava svojevrsni iskorak za kazalište u Hrvatskoj s obzirom na to da se horor predstave sve više igraju na pozornicama europskih kazališta, dok ih u nas na kazališnoj sceni – nema.

- Obožavam sve što je mistično, mračno i jezovito, i Edgara Allana Poa naravno, a ove sam dvije priče odabrala slučajno, razmišljajući o predstavi istovremeno sam razmišljala o pričama i o glumcima – otkrila je redateljica Ksenija Krčar i objasnila kako je za ulogu Rodericka Ushera odmah odabrala Marinka Prgu, dok je ulogu Williama Wilsona bez oklijevanja dodijelila braći blizancima – Nikši i Filipu Eldanu.

Naime, "Pad kuće Usher" sablasna je priča o susretu muškarca i njegova prijatelja iz djetinjstva u staroj kući koja odiše tugom, bolešću i smrću. U glavnoj ulozi je Prga, a uz njega glume Paško Vukasović, Irma Dragičević, Marija Krpan, Zdenko Brlek i Tena-Antonija Torjanac.

Priča "William Wilson" bavi se temom sablasnog dvojnika koji je glavnom liku uništio život, a dvojicu Williama glume braća Eldan, dok su u ostalim ulogama Matko Buvač, Jakov Jozić, Denis Bosak, Tena-Antonija Torjanac, Jagoda Kralj Novak, Zdenko Brlek i Marija Krpan.

Mistična atmosfera predstave

- Prvi put igram u horor predstavi, i to baš u atriju u kojem sam se kao djevojčica igrala gotovo svaki dan - rekla je Jagoda Kralj Novak i dodala kako ju veseli da će varaždinska publika moći uživati u ovim napetim i mističnim pričama baš u atriju Staroga grada.

Mističnoj atmosferi predstave koja će gledatelje uroniti duboko u tjeskoban svijet dviju napetih i jezovitih priča E.A. Poa, osim glumačkog ansambla i ambijenta doprinijet će i glazba koju je za predstavu napisao mladi skladatelj Vid Novak Kralj, kostimi koje je izradila varaždinska kostimografkinja Žarka Krpan, ali i scenografija i rasvjeta koju potpisuju Leo Vukelić i Domagoj Klasić.

Premijera predstave „Horor diptih” bit će održana u sklopu 5. Festivala varaždinskih dvorišta, ove subote, 6. srpnja, s početkom u 21.30 sati. Reprize su u nedjelju, 7. i 14. srpnja, te u četvrtak, 11. srpnja,, kao i u subotu 13. srpnja. Sve predstave će biti održane s početkom u 21.30 sati u atriju Staroga grada, a ulaznice su u prodaji na blagajni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.