Koncert Sofije Cingule i Ivane Godec-Vinceković u povodu 190 godina Glazbene škole

| 8.3.2018. u 18:20h | Objavljeno u Društvo

Slavljenički program Glazbene škole u Varaždinu nastavljen je sinoć koncertom mezzosopranistice Sofije Cingule i Ivane Godec-Vinceković na klaviru u Koncertnoj dvorani škole koja ove godine obilježava 190. godišnjicu rada. Nekoć učenice Škole, danas profesorice, jedna na Glazbenoj školi, druga na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli svoju su publiku počastile izvedbom djela Schumanna, Brahmsa, Purcella, Handela, Verdija, Thomasa i Massenta.

- Ovaj koncert za mene je posebno emotivan. Svjesno sam birala skladbe koje su me pratile još od školskih dana u ovoj školi i koje su izvodili u to vrijeme stariji kolege poput Miljenka Turka ili Armanda Puklavca. 

Izabrala sam ovakav program i kao motivaciju današnjim učenicima da vide da ono što sada oni uče itekako mogu koristiti cijeli svoj daljnji život i profesionalni put. 190. obljetnica Glazbene škole zaista je poseban doživljaj i moram reći sad iz druge perspektive s obzirom da radim u Puli kad god kažem da sam iz Varaždina odmah se sjete i  kažu „Vaša glazbena škola“. To je nešto što me prati cijeli moj život i nešto što me ispunjava ponosom.

Bila sam silno počašćena kad su me pozvali da nastupim u slavljeničkom programu, jer smatram da ima dosta drugih bivših učenika koji su uspješniji od mene, ali bila sam i presretna jer mogu pokazati  učenicima i publici da je  kontinuitet umjetničkog rada  moguć  i da su naša stremljena ista, samo što netko to radi na nekoj drugoj pozornici. Nakon 10 godina vraćam se na ovu Školu i kojoj sam nekoć radila i vidjeti dva vrhunska klavira na pozornici, vidjeti ovu prekrasnu dvoranu, orgulje, mogu reći da imam tremu koju nisam očekivala - istaknula je Sofija Cingula otkrivajući kako joj je srednjoškolsko doba bilo najljepše, bez obzira što su gimnazijski dani biti naporni, oni u Glazbenoj školi bili su „punjenje duše“ na svakodnevnoj bazi  i zaljubljivanje u glazbu do kraja života.

Ističe kako tijekom svog pedagoškog rada mladima poručuje kako uistinu trebaju voljeti i uživati u glazbi. „Želim prije svega da ljudi vole glazbu i da u njoj uživaju. Stvarno mislim da je to odmak od svakodnevice i opušta nas kad nam je možda dosta svega. Svi nas potiču da se moramo „isprazniti“, a mislim da bavljenje glazbom ili ljubav prema glazbi puni srca i trebamo takvu vrstu hrane“. 

S Ivanom Godec Vinceković, profesoricom klavira i voditeljicom Odjela za klavir veže je dugogodišnje prijateljstvo, a ono i što dijele je ljubav prema Glazbenoj školi čijim su dijelom postale još u djetinjstvu.

- Ja sam za Glazbenu školu vezana cijeli svoj život, od predškolskog zbora i sve do danas kada radim ovdje kao profesorica klavira i voditeljica Klavirskog odjela. Posebna mi je čast nastupiti na koncertu sa Sofijom koju također poznajem cijeli svoj život i ta je suradnja uvijek pravi „gušt“ - naglasila je Godec Vinceković. Slavljenički program Glazbene škole u Varaždinu nastavlja se 19. ovog mjeseca koncertom učenika s Varaždinskim komornim orkestrom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Škole.

Označeno u