FOTO Dodijeljene nagrade pobjednicima 1. književnoga natječaja Varaždinskih vijesti

Varaždinske vijesti | 18.1.2017. u 11:44h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U opuštenom ambijentu uz kavu u Old City pubu dodijeljene su nagrade pobjednicima 1. književnoga natječaja Varaždinskih vijesti za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra – Klopotec.

Prva nagrada pripala je Josipu Kovačeviću Encu iz Sesveta za karikaturu „Krunica“, druga nagrada pripala je Aneti Dropulji iz grada Calwa (u kojem je rođen slavni pisac Herman Hesse) u Njemačkoj za pjesmu „Hipsteru moj“, a treća nagrada pripala je Zdenki Maltar iz Novog Marofa za priču „Malo vekši šrajf“.

Karikatura istisnuta

– Vjerojatno ne bi sve teklo ovako glatko da nam nisu pomogli sponzori Mobilisis i Franck, naročito Mobilisis, koji je osigurao glavne nagrade – rekao je voditelj programa novinar Dražen Novosel.

Josip Kovačević rekao je da je karikatura kao forma nažalost istisnuta iz dnevnog tiska, što je loš pokazatelj demokratskog zdravlja nekog društva. Svojom karikaturom koja prikazuje staračke sklopljene ruke koje drže krunicu, no umjesto križa na njoj visi znak Mercedesa, pokazao je kako su se izgubile ili potpuno preokrenule vrijednosti našeg društva.

Aneta Dropulja nije mogla doći na dodjelu, jer živi u Njemačkoj, ali je poslala snimku kako čita pjesmu. Snimka je prikazana na dodjeli.
Zdenka Maltar pročitala je svoju priču koja na satiričan i humorističan način govori o „šrajfima“ odnosno glavešinama iz područja sjeverozapadne Hrvatske.

– I mi smo zadovoljni natječajem jer nakon završetka u redakciju Varaždinskih vijesti pristižu samo pozitivne reakcije – rekao je Ivica Kruhoberec, urednik Varaždinskih vijesti.

Dva-tri uvijek iskaču

Kako 16 radova nije zadovoljilo propozicije, u konkurenciji je bilo ukupno 99 radova, a pobjednici su proglašeni 10. siječnja na Svjetski dan smijeha. O njima je odlučivao žiri u sastavu Mirela Fuš, urednica časopisa Književnost uživo, Iva Tkalec, književnica, i Nikola Leskovar, novinar.

U ime žirija govorila je književnica Iva Tkalec, koja je rekla da joj je drago što je došlo i puno radova lokalnih pisaca, no da je ukupno gledajući bilo više lošijih nego dobrih radova. Citirala je lik Tenga iz knjige „1q84“ Harukija Murakamija, koji je kao član žirija rekao da na njegove natječaje uvijek stigne malo radova koji odskaču kvalitetom. Dodala je da je bilo radova s dosta potencijala, no lošije tehnički izvedenih ili s lošijom pričom, ali boljom tehničkom izvedbom.

Predstavnica tvrtke Mobilisis Danijela Habunek rekla je da tvrtka Mobilisis s veseljem podržava ovakve projekte, jer u smijehu i kreativnosti vide socijalnu i društvenu vrijednost.

– Zato ćemo natječaj podržati i iduće godine – rekla je.

Na kraju je Dražen Novosel zahvalio još jednom tvrtkama Mobilisisu i Francku na sponzorstvu i Old City pubu na gostoprimstvu te pozvao sve sudionike i posjetitelje ponovo na sudjelovanje kad se raspiše novi natječaj. 

– A do onda budite sretni i nastavite se smijati – poželio je svima Novosel u ime Varaždinskih vijesti.

I za kraj...

Podsjetimo, Klopotec je bio šaljivi prilog, čiji je prvi broj objavljen 24. studenoga 1955. godine, kao dodatak Varaždinskih vijesti, a 1961. godine u listu počinje izlaziti stalna rubrika karikature – Klopotec.

Devedesetih godina izlazi satirična kolumna Klopotec na varaždinskome kajkavskom govoru, u čijem su se pisanju izmjenjivali brojni novinari, književnici i drugi suradnici služeći se pošalicom i porugom, što je naročito ljutilo mnoge koji su vjerovali da su „nedodirljivi“ i koji su se i u tako zakukuljenim rečenicama redovito pronalazili.

Međutim, „Klopotec“ je najviše obilježio nedavno preminulog novinara Ivana Vrbanića, koji je napisao oko 880 tjednih kolumni.