Klopotecove nagrade osvojili su Josip Kovačević, Aneta Dropulja i Zdenka Maltar Foto: Monika Rusak

Klopotecove nagrade osvojili su Josip Kovačević, Aneta Dropulja i Zdenka Maltar

Klopotec | 10.1.2017. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

Poštovani čitatelji, prozaici, pjesnici, karikaturisti i ljubitelji satire i humora, osobito nam je zadovoljstvo danas na Svjetski dan smijeha objaviti pobjednike 1. književnoga natječaja za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra – Klopotec.

Prva nagrada pripala je Josipu Kovačeviću Encou za karikaturu „Krunica

Druga nagrada pripala je Aneti Dropulji za pjesmu „Hipsteru moj“

Treća nagrada pripala je Zdenki Maltar za priču „Malo vekši šrajf“.

Prva nagrada iznosi 1.500 kuna, druga 1.000 kuna, a treća 500 kuna, a glavni pokrovitelj je tvrtka Mobilisis.

Na natječaj je pristiglo ukupno 115 radova, od kojih 16 nije zadovoljilo propozicije, što znači da je u konkurenciji bilo ukupno 99 radova.

Svim sudionicima natječaja zahvaljujemo na sudjelovanju, a sve naše čitatelje pozivamo na dodjelu nagrada u opuštenom ambijentu uz kavu jednog od naših sponzora, Francka, 17. siječnja, u pivnici Old City pub u Varaždinu u 18 sati (Ulica Augusta Šenoe 11), gdje će radovi biti i predstavljeni.

Podsjetimo, Klopotec je bio šaljivi prilog, čiji je prvi broj objavljen 24. studenoga 1955. godine, kao dodatak Varaždinskih vijesti, a 1961. godine u listu počinje izlaziti stalna rubrika karikature – Klopotec.

Devedesetih godina izlazi satirična kolumna Klopotec na varaždinskome kajkavskom govoru, u čijem su se pisanju izmjenjivali brojni novinari, književnici i drugi suradnici služeći se pošalicom i porugom, što je naročito ljutilo mnoge koji su vjerovali da su „nedodirljivi“ i koji su se i u tako zakukuljenim rečenicama redovito pronalazili.

Međutim, „Klopotec“ je najviše obilježio nedavno preminulog novinara Ivana Vrbanića, koji je napisao oko 880 tjednih kolumni.