KLIKER FESTIVAL Predstave, radionice i rasprave o ljubavi u novoj svakodnevici Foto: Ilustracija

KLIKER FESTIVAL Predstave, radionice i rasprave o ljubavi u novoj svakodnevici

VV | 4.10.2020. u 18:25h | Objavljeno u Društvo

“​Leteće riječi” koje pred očima publike postaju pokreti, a zatim i zvukovi, kreativne radionice plesa slobodnog izražaja, inkluzivna predstava koja priča o "Neobičnim ljubavima“ i odlične "One“ - 9 djevojaka koje, pod vodstvom koreografkinje Andree Gotovine, kroz ples, pokret i zvuk pričaju bolne i sretne priče o odrastanju, obilježile su prvih nekoliko dana ovogodišnjeg Kliker festivala.

Sadržaji namijenjeni djeci, mladima, ali i njihovim odraslima, održani su u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu te u varaždinskom HNK, a osim ljubavi, inkluzivnosti i odrastanja, gotovo svi sadržaji dotakli su se i aktualnih tema ove neobične godine. To su, prije svega, prilagodbe koje izvedbena umjetnost, kao i svi pojedinci, prolaze u ovoj novoj normalnoj svakodnevici.

Upravo ta tema, ali i ​postojeće potrebe te mogući modeli suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih ustanova u Varaždinu, bili su osnovica open space rasprave, u kojoj su uz predstavnicu organizatora Kliker festivala, ​Sanju Tropp Frühwald​, aktivno sudjelovali i predstavnici Grada Varaždina, varaždinskih vrtića, osnovnih i srednjih škola te plesnih umjetnika. Višesatna rasprava zamišljeno je i ostvarila, odnosno kroz razgovor su detektirane osnovne potrebe u gradu vezane uz izvedbenu umjetnost za djecu i mlade, a postavljene su i neke osnovne ideje za daljnji napredak, kroz online, ali i offline module. Pokrenuta je rasprava o temama poput osiguravanja kontinuiranih ​programa za djecu i mlade tijekom cijele godine, intenziviranje suradnje između gradskih institucija i plesnih umjetnika te u konačnici ono najbitnije - osiguravanje svoj djeci, bez obzira na status i podrijetlo, pristup umjetnosti, što je jedno od njihovih osnovnih prava

Kliker program ide dalje, pa je tako jučer održana predstava međunarodnog tima "Predivno drugačiji“ i radionica “Vogue Intensive” u sklopu koje su, pod vodstvom austrijskog voguing umjetnika Plenvm iz House of Ninja, sudionici naučili pokrete s modne piste i plesni stil voguing. Održana je i prezentacija Lover's Disco(urse), u organizaciji VRUM performing arts collective iz Austrije, koja slavi ljubav i ljubavnike, požudu i raznolikost te iznad svega: slobodu.

Današnji dan rezerviran je za ponovnu izvedbu predstave “Predivno drugačiji” u 10 sati i interaktivni tulum "Kišni razdraganci“, koji će u 11 sati prirediti Ivanka Mazurkijević i Damir Mrle iz Let. Svi navedeni programi će se održati u HNK Varaždin,a ulaz je besplatan. S obzirom na ograničenje prostora, za izvedbene programe u sklopu festivala nije moguće rezervirati mjesto već je isto moguće osigurati osobnim dolaskom na događaj 30 minuta prije početka.

- Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri - poručuju organizatori.

Označeno u