KLIKER FESTIVAL Predstave, radionice i rasprave o ljubavi u novoj svakodnevici Foto: Ilustracija

KLIKER FESTIVAL Predstave, radionice i rasprave o ljubavi u novoj svakodnevici

VV | 4.10.2020. u 18:25h | Objavljeno u Društvo

“​Leteće riječi” koje pred očima publike postaju pokreti, a zatim i zvukovi, kreativne radionice plesa slobodnog izražaja, inkluzivna predstava koja priča o "Neobičnim ljubavima“ i odlične "One“ - 9 djevojaka koje, pod vodstvom koreografkinje Andree Gotovine, kroz ples, pokret i zvuk pričaju bolne i sretne priče o odrastanju, obilježile su prvih nekoliko dana ovogodišnjeg Kliker festivala.

Sadržaji namijenjeni djeci, mladima, ali i njihovim odraslima, održani su u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu te u varaždinskom HNK, a osim ljubavi, inkluzivnosti i odrastanja, gotovo svi sadržaji dotakli su se i aktualnih tema ove neobične godine. To su, prije svega, prilagodbe koje izvedbena umjetnost, kao i svi pojedinci, prolaze u ovoj novoj normalnoj svakodnevici.

Upravo ta tema, ali i ​postojeće potrebe te mogući modeli suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih ustanova u Varaždinu, bili su osnovica open space rasprave, u kojoj su uz predstavnicu organizatora Kliker festivala, ​Sanju Tropp Frühwald​, aktivno sudjelovali i predstavnici Grada Varaždina, varaždinskih vrtića, osnovnih i srednjih škola te plesnih umjetnika. Višesatna rasprava zamišljeno je i ostvarila, odnosno kroz razgovor su detektirane osnovne potrebe u gradu vezane uz izvedbenu umjetnost za djecu i mlade, a postavljene su i neke osnovne ideje za daljnji napredak, kroz online, ali i offline module. Pokrenuta je rasprava o temama poput osiguravanja kontinuiranih ​programa za djecu i mlade tijekom cijele godine, intenziviranje suradnje između gradskih institucija i plesnih umjetnika te u konačnici ono najbitnije - osiguravanje svoj djeci, bez obzira na status i podrijetlo, pristup umjetnosti, što je jedno od njihovih osnovnih prava

Kliker program ide dalje, pa je tako jučer održana predstava međunarodnog tima "Predivno drugačiji“ i radionica “Vogue Intensive” u sklopu koje su, pod vodstvom austrijskog voguing umjetnika Plenvm iz House of Ninja, sudionici naučili pokrete s modne piste i plesni stil voguing. Održana je i prezentacija Lover's Disco(urse), u organizaciji VRUM performing arts collective iz Austrije, koja slavi ljubav i ljubavnike, požudu i raznolikost te iznad svega: slobodu.

Današnji dan rezerviran je za ponovnu izvedbu predstave “Predivno drugačiji” u 10 sati i interaktivni tulum "Kišni razdraganci“, koji će u 11 sati prirediti Ivanka Mazurkijević i Damir Mrle iz Let. Svi navedeni programi će se održati u HNK Varaždin,a ulaz je besplatan. S obzirom na ograničenje prostora, za izvedbene programe u sklopu festivala nije moguće rezervirati mjesto već je isto moguće osigurati osobnim dolaskom na događaj 30 minuta prije početka.

- Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri - poručuju organizatori.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci