Kazališni studio mladih HNK u Varaždinu: Radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine

VV | 23.6.2022. u 11:42h | Objavljeno u Društvo

Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu održat će od 24. do 29. lipnja petodnevnu radionicu primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“.

U ovoj radionici djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu, družit će se, surađivati i stvaralački komunicirati kroz zajednički kazališni rad. Primjena radionice „Granaju se grane svijetu na sve strane“ osmišljena je s ciljem psihosocijalne, jezične i kulturne integracije djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

Cilj je radionice približiti djeci kulturu dviju zemalja, Ukrajine i Hrvatske, omogućiti im da kroz dramskopedagošku igru nadopunjuju vlastite svjetonazore i da stvore prijateljstva te da kroz igru osmisle zajedničku kazališnu etidu prema motivima zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević, 2019. godine.

Raznovrsne umjetničke aktivnosti te suradnja i stvaralačka interakcija među sudionicima, pokazale su se u bezbroj sličnih situacija u svijetu te u nas – sjetimo se samo Domovinskoga rata – kao prikladan, učinkovit i ljekovit način rada s raznim ugroženim skupinama, a prije svega s djecom i mladima.

Pozitivno društveno okruženje budi i razvija kreativne situacije. Dramska igra kroz stvaralački proces igranja uključuje iskustvo različitih problema, ali i njihovo rješavanje. Ona djecu može osloboditi pritiska odraslih. Radost otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje, djeci donosi maštovitost. U kreativnoj dramskoj igri rađati će se iskrice smijeha i spontanog dječjeg stvaralaštva.

Pri realizaciji projekta Kazališnog studija mladih, uz podršku Senke Bulić, Intendantice HNK u Varaždinu pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Županije Varaždinske.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci