Kad se klasika i rock sretnu: Učenici Glazbene škole Varaždin oduševili koncertom

vv | 28.8.2023. u 13:49h | Objavljeno u Društvo

Posljednjeg dana Špancirfesta učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu oduševili su prisutnu publiku na festivalskoj pozornici Vile Bedeković.

Neki od najvećih rock hitova Metallice, Nirvane, Pearl Jama, Red Hot Chilli Peppers i Guns & Roses odzvanjali su Varaždinom u obradi i aranžmanima nastavnika Glazbene škole u Varaždinu Marka Prepelića. Projekt koji je započet idejom koja se slučajno rodila u razgovoru ravnatelja Glazbene škole u Varaždinu Davora Matačića sa njegovim dugogodišnjim prijateljem, rezultirao je koncertom na kojem ovacija publike nije nedostajalo. Sedam kultnih rock i metal albuma objavljeno je 1991. godine, a čak njih pet publici je predstavljeno u 44 dana. Ova je činjenica predstavljena kao polazna točka projekta koji je nastao u suradnji Glazbene škole u Varaždinu, uz potporu Koncertnog ureda Varaždin, Turističke zajednice Grada Varaždina i udruge nuSynergetic kao partnera u projektu.

nothing else matters glazbena 5

Marko Prepelić, autor svih aranžmana i dirigent ističe kako je ideja bila napraviti potpuno novi zvuk na tekst i melodije originalnih skladbi koje su poznate svima nama. - Stoga sam odlučio napraviti nešto totalno drugačije u maniri jazza, world musica i popularne glazbe, a sve su skladbe prilagođene za manji simfonijski orkestar i band koji čine nastavnici i učenici Glazbene škole u Varaždinu i članovi nuSynergetic Orchestra.

nothing else matters glazbena 1

Kao solisti orkestru su se na pozornici pridružili Neven Stipčić, Martina Friščić, Zack Dust i učenice varaždinske Glazbene škole, Lucija Pavlović i Dora Pretković, koji su svaki svojom izvedbom dali poseban pečat ovom koncertu te su pokazali koliko prostora ima čak i u rock
skladbama kada se stave u okvire ovakvog, klasičnog pristupa.

nothing else matters glazbena 6

nothing else matters glazbena 7

nothing else matters glazbena 8

nothing else matters glazbena 3

- Orkestar u sastavu od četrdesetak glazbenika, među kojima je i velik broj učenika, počeo je s probama još za vrijeme školskih praznika, a atmosfera koja je vladala na probama zaista je pokazala kako se svi uključeni u ovaj projekt vesele svakom novom izazovu koji je bio stavljen pred njih. - napomenuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

- Upravo su nam ovakvi koncerti poticaj za budućnost, a vjerujem kako ovo sigurno nije bio posljednji put da ste imali prilike čuti ove divne, mlade ljude. - zaključio je Matačić.

nothing else matters glazbena 2