Izložbom grafika "Magla" započinje treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom" Foto: VANIMA

Izložbom grafika "Magla" započinje treća sezona programa "Podrum ponedjeljkom"

Varaždinske vijesti | 13.2.2022. u 17:30h | Objavljeno u Društvo

Zajedničkom izložbom grafika pod nazivom "Magla" kojom se predstavljaju Lana Deković i Tea Domislović, u ponedjeljak, 14. veljače će u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu započeti treća sezona programa izložbi "Podrum ponedjeljkom" u organizaciji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Koprivničanka Lana Deković i Varaždinka Tea Domislović, trenutno studentice na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, izložit će dvadesetak neobično zanimljivih radova u kombiniranim tehnikama drvoreza i linoreza, nastalih u najboljoj maniri njemačkog ekspresionizma. Mahom su to portreti ali i apstraktni motivi otisnuti u crnom i bijelom tonu, koji se djelomice preklapaju.

Autorice su, prema vlastitim riječima, bijele motive koristile kao svojevrsni efekt "magle" koji zamućuje dijelove grafika, ističući na taj način zamršenost i maglovitost uma koji se suočava s osobnim i općim pitanjima, prije svega sa svojom umjetničkom djelatnošću i svojom svakodnevnom egzistencijom. Pitanja koja Lana Deković i Tea Domislović postavljaju vrlo su ozbiljna, a rješenja i mogući odgovori koje su ponudile svojim ekspresionističkim no istovremeno likovno suvremenim grafikama, izložbu "Magla" čine zanimljivom i posebnom. Otvorenje izložbe u Centru P4 bit će u ponedjeljak u 19 sati.

Uz grad Varaždin, koji je i do sada podržavao "Podrum ponedjeljkom", kvalitetu i važnost ovog Vaniminog projekta prepoznalo je i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Među dvjestotinjak programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2022. godinu u programskoj djelatnosti vizualnih umjetnosti koje ministarstvo financijski podržava, uvršten je i "Podrum ponedjeljkom".

O autoricama:

Tea Domislović rođena je u Varaždinu 6. lipnja 2001. Završila je Srednju strukovnu školu, smjer Grafički dizajn, 2020. Na 10. međunarodnom likovnom natječaju "Fragance od Art Buds" za djecu i mlade, Hyderabad, Indija (2018.) je za svoj rad dobila diplomu. Osvojila je 6. mjesto na 24. međunarodnom i nacionalnom natječaju za učenike i mladež "Europa u školi" (2018.). Sudjelovala je na međunarodnoj radionici Kunstreich u Koblenzu, 2019. Izlagala je na međunarodnoj izložbi grafika i knjiga umjetnika u Rijeci, 2022. Trenutno studira na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Likovna pedagogija.

Lana Deković rođena je u Koprivnici 20. Rujna 2001. Završila je Srednju strukovnu školu, smjer Grafički dizajn, 2020. Sudjelovala je na međunarodnoj radionici Kunstreich u Koblenzu, 2019., Na Međunarodnoj izložbi djece i mladih Hyvinkaau u Finskoj, za svoj rad je osvojila diplomu. Za svoj završni rad "Rekonstrukcija likova prema romanu Ranson Riggsa Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu u kombiniranoj tehnici" osvojila je 1. mjesto  na 14. državnoj smotri završnih radova u području dizajna IDIVA 2020. Na 15. međunarodnom likovnom natječaju "Boje jeseni", Lipova, Rumunjska, osvojila je 2. mjesto. Sudjelovala je na Kvarnerskoj koloniji autorskog stripa i ilustracije 2021., te izlagala na nekoliko izložbi i projekata. Trenutno studira na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Grafički dizajn i vizualne komunikacije.