Izložba slika na tragu minimal arta Ljubomira Levačića otvorena u palači Sermage

VV | 8.11.2017. u 13:32h | Objavljeno u Društvo

Od 8. studenoga do 3. prosinca ove godine u palači Sermage/Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) za razgled je postavljena izložba akademskog slikara Ljubomira Levačića. Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, koje kroz monografski prikaz ilustriraju umjetnikovo dugogodišnje, kontinuirano i plodno stvaralaštvo od akademskih dana do danas.

Iz izloženih radova iščitavaju se autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta, čistih, jasnih i sintetiziranih formi. Kako je istaknuo povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, autor stručne koncepcije izložbe i teksta u pratećoj monografiji o Ljubomiru Levačiću, „posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije.“

Organizatori izložbe su GMV i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

O Ljubomiru Levačiću:

Ljubomir Levačić (r. u Čakovcu) diplomirao je slikarstvo na ALU u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji. Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je HDLU-a Zagreb i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.