Atraktivna izložba za sva osjetila: Kultura hrane u varaždinskom kraju/Dobar tek! Foto: Grad Varaždin

Atraktivna izložba za sva osjetila: Kultura hrane u varaždinskom kraju/Dobar tek!

ič/vv | 6.12.2022. u 09:02h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin ovu će godinu zaključiti atraktivnom izložbom - Kultura hrane u varaždinskom kraju. Izložba će biti otvorena uz Dan Grada, u palači Herzer, u srijedu, 7. prosinca.

U ponedjeljak 5. prosinca Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina obišao je izložbeni prostor Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer, u kojem se priprema velika izložba o kulturi hrane u varaždinskom kraju pod nazivom "Dobar tek!" 

669A6592.jpg

Zadovoljan viđenim, gradonačelnik očekuje veliki uspjeh izložbe koja će biti otvorena do studenoga sljedeće godine. Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Na izložbi - Dobar tek/Kultura hrane u varaždinskom kraju, bit će predstavljeno petstotinjak predmeta iz fundusa varaždinskog muzeja, a kroz multidisciplinarni pristup bit će prikazane prehrambene navike i običaji, proizvodnja, trgovanje, priprema, pohrana, posluživanje i konzumacija hrane u varaždinskom kraju kroz prošlost i sadašnjost.

Izložba o kulturi hrane na varaždinskom prostoru bit će podijeljena na nekoliko tematskih cjelina - Proizvodnja hrane, Trgovina hranom, Tržnica, Kuhinja, Smočnica, Hrana kao likovni motiv, Za stolom i oko stola, Ugostiteljstvo i Hrana budućnosti.

muzej_najava1.jpg

- Izložbom nastojimo dati i odgovore na pitanja jesu li Varaždinci naranču prije vidjeli na slikama starih nizozemskih majstora ili na varaždinskom placu? Otkrit ćemo na primjer i da je meso dabra nekada bila posna hrana, predstavit ćemo neobične recepte iz njemačke kuharice na gotici, vidjet ćemo i kakav je bio bonton na večeri u jednoj od varaždinskih palača u 17. stoljeću. Izložba je koncipirana tako da nastoji zaokupiti (gotovo) sva osjetila, pa će posjetitelji imati prilike doživjeti i mirise vezane uz neke namirnice prisutne u svakodnevici obiteljskog doma, kao i zvukove karakteristične za kuhinju, tržnicu, pčelinjak, lov, večeru, pa čak i futuristički laboratorij za pripremu hrane. Izložbeni postav bit će upotpunjen i rekonstruiranim prikazima crne i bijele kuhinje, tržnice, trgovine, restorana, polja te raskošne gozbe - istaknula je Petra Marincel, koordinatorica ove atraktivne izložbe varaždinskog Gradskog muzeja.

Ova, jedna od najvećih i najopsežnijih izložbi Gradskog muzeja Varaždin u posljednjih nekoliko godina, bit će otvorena u 19 sati.