IZLOŽBA DOBAR TEK Na meniju u špilji Viniji bio je nosorog, a u srednjem vijeku ježevi Foto: Krešimir Đurić

IZLOŽBA DOBAR TEK Na meniju u špilji Viniji bio je nosorog, a u srednjem vijeku ježevi

tb/vv | 12.12.2022. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Izložba započinje sa špiljom Vindijom i menijem tadašnjih neandertalaca, a nakon šetnje kroz stoljeća dolazimo do suvremenosti i pitanjem što će jesti naša djeca i unuci. Tema je vrlo jednostavna – povijest, sadašnjost i budućnost hrane.

U Gradskom muzeju Varaždin (GMV) u palači Herzer 7. prosinca otvorena je izložba Dobar tek/Kultura hrane u varaždinskom kraju. O najnovijem postavu Muzeja, koji su pripremali gotovo godinu dana, razgovarali smo s ravnateljem GMV-a Miranom Bojanićem Morandinijem, koji kaže kako je u ovo adventsko vrijeme upravo hrana jedna od najboljih tema.

>>FOTOGALERIJA U Herzerici otvorena izložba Dobar tek/kultura hrane u varaždinskom kraju

- Hrana je tema za čitav život i uglavnom se veže za dobre emocije, okupljanja prijatelja i obitelji. U takvim prilikama govorimo lokalnim dijalektom pa smo se i na izložbi malo poigrali s varaždinskim rječnikom. Recimo naslovi svih tema su na varaždinskom kajkavskom jeziku, a tema je vrlo jednostavna – povijest, sadašnjost i budućnost hrane na našem varaždinskom području – rekao nam je ravnatelj GMV-a. Izložba započinje sa špiljom Vindijom i menijem tadašnjih neandertalaca, a nakon šetnje kroz stoljeća dolazimo do suvremenosti i pitanjem što će jesti naša djeca i unuci.

- Prva tema je od polja do stola. Uspjeli smo iz Jalžabeta iz tumula izvući sve žitarice i biljke koje su konzumirali. Zanimljivo, jeli su dosta lješnjaka, jeli su pir, jeli su mnoge zaboravljene žitarica koje se danas ponovno vraćaju u modu. Druga tema nam je Lov, pčelarstvo vinogradarstvo i počeci poljoprivrednih manufaktura u Varaždinu, koje su se koncem 19. stoljeća, odnosno u 20. stoljeću razvile u industriju, poput Kalnika ili Vindije. Hrana nakon proizvodnje ide u prodaju na povijesne varaždinske tržnice koje su se dosta šetale po gradu sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Prošetali smo se i kroz varaždinske povijesne trgovine... - nabraja ravnatelj GMV-a što sve ova opsežna izložba nudi.

Više o izložbi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...