Izložba akademskog slikara mlađe generacije Lava Paripovića u Galeriji Zlati ajngel

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.4.2018. u 17:25h | Objavljeno u Društvo

U suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel unatrag nekoliko godina realizirano je više izložbenih projekata, a najnoviji među njima izložba je akademskog slikara mlađe generacije Lava Paripovića.

Izložba obuhvaća umjetnikove radove iz njegova najnovijega ciklusa, a u Galeriji Zlati ajngel otvara se u sklopu Srijede u Muzeju 4. travnja u 19 sati.

Slikarski ciklus Lava Paripovića pod nazivom „Sigurnost i povjerenje“, kako je istaknula u predgovoru kataloga likovna kritičarka Ivana Školnik, moguće je povezati s dva pojma, a to su ekspresivnost i senzacija. Grad kao životni prostor nosi i svojevrsnu problematiku, koju autor istražuje kroz ulične priče. Na nekim radovima uočavaju se stripovski elementi, poput efekata eksplozije, kojima prizori katastrofe dobivaju dodatnu dramatičnost. Percipirajući svijet i pojave u njemu, autor zapažene trenutke senzacionalizma bilježi snažnom ekspresivnošću, stvarajući izdvojen i jedinstven estetski doživljaj.

Lav Paripović (r. 1989. u Zagrebu), nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, diplomirao je 2015. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, s pohvalom, u klasi prof. Zoltana Novaka. Godine 2017. završio je i stručno usavršavanje u slikarni (scenskoj proizvodnji) HNK u Zagrebu. Još kao student izlagao je na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a kao akademski slikar i na tri samostalne izložbe.

Među skupnim nastupima kao autor je bio zastupljen na II., III. i IV. bijenalu slikarstva, žiriranome izboru predstavljanja najboljih hrvatskih slikarskih ostvarenja tijekom dvogodišnjih produkcija, kao i na 51. zagrebačkom salonu. Dobitnik je Nagrade HDLU-a za mladog umjetnika te pohvale žirija na III. bijenalu slikarstva, a boravio je i u umjetničkoj rezidenciji „GloArt“ u Belgiji. Od 2014. godine član je HDLU-a.

Izložba Lava Paripovića u Galeriji zlati ajngel postavljena je za razgled do 22. travnja.

Označeno u