INTERVJU Međimurje kao laboratorij održivog turizma

VV | 30.12.2023. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

– Prevladavaju domaći te gosti iz susjednih zemalja, što je također u skladu s principima održivog turizma. Želimo privući goste koji u samom putovanju ostavljaju što niži ugljični otisak. Također je prosječna dužina boravka gostiju porasla za dodatnih 30 posto i sad smo na dva i pol dana prosječnog boravka gostiju u Međimurju – ističe Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije i najavljuje nove promotivne kampanje zelenog turizma.

Turistička zajednica Međimurske županije zaključuje još jednu uspješnu godinu koju su obilježile brojne nagrade i priznanja, prvenstveno za razvoj održivog i zelenog turizma, što je u skladu s glavnim europskim i svjetskim trendovima. Dugogodišnji direktor međimurskog TZ-a Rudi Grula iznio nam je rezultate rada u ovoj godini te najavio nove projekte i promotivne kampanje kojima će se Međimurje dodatno pozicionirati kao održiva turistička regija, ali i destinacija koja razumije potrebe specifičnih niša putnika kao što su osobe s invaliditetom ili turisti treće životne dobi.

Turistički rezultati u Međimurju kontinuirano rastu. Kakvi su ovogodišnji pokazatelji?

Ove godine imamo oko pet posto rasta u dolascima i noćenjima, što se nastavlja na dosadašnji rast pri čemu smo gotovo svake godine, unazad desetak godina, rasli za desetak i više posto tako da kumulativno dolazimo do zanimljivih brojki. Još nam je zanimljivija struktura gostiju u kojoj prevladavaju domaći te gosti iz susjednih zemalja, što je također u skladu s principima održivog turizma. Želimo privući goste koji u samom putovanju ostavljaju što niži ugljični otisak. Također je prosječna dužina boravka gostiju porasla za dodatnih 30 posto i sad smo na dva i pol dana prosječnog boravka gostiju u Međimurju.

1MedjimurskaZupanijaTurizam22.jpg

Ove ste se godine okrenuli inkluzivnosti u turizmu. Zašto vam je zanimljiva ta niša gostiju?

Inkluzivnost je jedan od elemenata održivosti. Osobe s invaliditetom su zanimljiva skupina putnika. U razvijenim zemljama oni ne pripadaju socijalnim kategorijama već su to ljudi koji žele putovati i za to imaju budžete. U sklopu raznih rehabilitacijskih programa radije odabiru destinacije u kojima postoji njima prilagođena infrastruktura. Tim je gostima potrebno omogućiti i istu kvalitetu doživjalja kao i drugim gostima. Kroz projekt, u koji smo se uključili, educirat ćemo se i razvijati posebne programe za tu skupinu te ih potom nuditi na tržištu.

Ovih ste se dana uključili i u novi projekt koji je okrenut putnicima treće životne dobi.

Riječ je o projektu koji je orijentiram prema putnicima u dobi od 60 do 65 plus godina. To je također skupina gostiju koja ima svoje specifične interese. Svi znamo što se događa u demografiji i putnici zrele dobi su rastući segment u turizmu. Prema nekim pokazateljima, u Europi će 2050. godine biti više 80-godišnjaka nego 20-godišnjaka i o tim skupinama treba razmišljati, prilagođavati turističku ponudu i osmišljavati nove programe. S tim da budući 80-godišnjaci neće imati iste afinitete kao ovi današnji jer se generacije ubrzano mijenjaju. Toga treba biti svjestan i u turizmu i tome se treba prilagođavati.

4MedjimurskaZupanijaTurizam22.jpg

Na Danima hrvatskog turizma najavili ste da Međimurje želi biti “laboratorij održivog turizma u Hrvatskoj”. Što se krije iza toga?

Na tome već uvelike radimo. U našem laboratoriju već imamo znanstvenike, asistente, temu eksperimenta i mjerenje učinaka. O čemu je točno riječ predstavit ćemo javnosti sljedeće godine. Također smo išli u Good travel certifikaciju, koji je podbrend Green destination certifikata, ali okrenut održivosti pojedinačnih objekata. To je još jedan napor okrenut poboljšanju kvalitete ponude naših subjekata. Ovih smo dana završili prvi ciklus i sljedeće ćemo godine predstaviti prvih 15 objekata s Good travel markicom. U ožujku ćemo predstaviti naš novi brend posvećen održivosti, a za Dan planete zemlje, u travnju, planiramo veliku kampanju posvećenu zaštiti okoliša i održivom putovanju. U svibnju se nadamo dolasku osoba koje su globalno prepoznatljive kao zagovornici održivosti i tada bismo predstavili i naš laboratorij.

Zelena destinacija s vrhunskim proizvodima kulturnog turizma

Ove je godine Međimurje dobilo niz vrijednih priznanja za razvoj održivog i zelenog turizma.

Godinu smo počeli sa srebrnom oznakom “Green destination” koju smo primili u Berlinu za održivi turizam. To se nastavilo nagradom na eventu Greencajt u Zagrebu gdje smo dobili glavnu nagradu Green prix u kategoriji Misli lokalno, djeluj globalno i to upravo za projekt Green Destinations certifikacije. Zatim je na Danima hrvatskog turizma naš Eko muzej Međimurja ušao među top tri kulturno turistička proizvoda Hrvatske. U Osijeku su potom Eko muzej Međimurja i kuća za odmor Lina dobili zlatne suncokrete, a kuća Lina je i ovih dana dobila posebnu nagradu za održivost prilikom izbora najboljeg privatnog iznajmljivača, kojeg organiziraju Novi list i Ministarstvo turizma.

Medimurje_je_prva_regija_u_Hrvatskoj_s_prestiznom_nagradom_Green_Destination__6_.jpg

Međimurje ima više od 200 objekata za odmor, koliko su privatni iznajmljivači zadovoljni poslom.

Važni su nam, dakako, i tranzitni gosti, ali naša je dugoročna orijentacija takva da dolasci ne bi trebali ovisiti samo o internetskim platformama za iznajmljivanje tj. da gosti ne dolaze samo zbog smještaja nego i dodatnih sadržaja koje nude pojedini iznajmljivači. Želimo zagrebati u tzv. segment slow travela, onih koji putuju polako i traže doživljaje.

Kuća za odmor “Lina” je višestruko nagrađivana ne samo zato što je ekološki certificirana nego upravo zbog svoje priče i sadržaja koje nude, povrh smještaja. Želimo pomoći svima koji se bave obiteljskim smještajem da izgrade svoju priču i sadržaje kao motivaciju za dolazak gostiju.

395423398_827997099328918_8406920291380301529_n.jpg

TURIZAM MEĐIMURJA U BROJKAMA
55 %

gostiju u Međimurskoj županiji čine domaći gosti, 20% su Slovenci te slijede Austrijanci, Nijemci, Poljaci i ostali.

2,5

dana prosječna je duljina boravka gostiju u Međimurskoj županiji, dok je, primjerice, u Zagrebu prosjek 1,18