INTERVJU Lidija Bobić: Osmijeh djeteta najveća mi je satisfakcija za dugogodišnji rad

Igor Čolaković | 19.2.2023. u 17:44h | Objavljeno u Društvo

- Svjedočimo tužnoj pojavi da sve više nestaje granica između umjetnosti i kiča pa mi je bilo važno da početnica bude dizajnirana zanimljivo i umjetnički vrijedno - rekla je Bobić

Glazbena pedagoginja Lidija Bobić, prošlog je tjedna u Glazbenoj školi predstavila “Početnicu za violinu”, interaktivnu zbirku koja na suvremen, zanimljiv i metodičan način ovaj zahtjevan instrument približava najmlađim učenicima.

>> Predstavljena "Početnica za violinu“ Lidije Bobić, prva takva za predškolski odgoj u Hrvatskoj

67273-5493746c71_L.jpg

- Prva ideja o početnici za violinu nastala je još početkom devedesetih godina, u vrijeme mog studija na Konzervatoriju u Kijevu, kada sam se prvi puta srela s mojim profesorom Tarasom Grigorjevičem Pečenyjem. Kao studenti smo tada imali i “predpraktiku”, odnosno, rad s učenicima, a taj sam kolegij pohađala kod poznatog ukrajinskog profesora Taftadžijeva, koji je radio na školi Lisenko, koja je i onda, kao i danas, vodeća škola za mlade glazbene talente. To su bile ratne godine u Hrvatskoj i jako teško razdoblje za Davora i mene, u kojem nam je ljubav prema rodnom Varaždinu i domovini, koja je teško patila zbog ratnih stradanja, bila posebno važna. Oboje smo osjećali veliku obvezu, pa smo, nakon završetka studija, otklonili siguran posao u Beču i odlučili da ćemo znanje koje smo dobili u Ukrajini prenositi u rodnom gradu i naraštajima mladih koji će doći iza nas. U Ukrajini sam imala priliku vidjeti i kupiti niz takvih početnica, čiji su autori bili najpoznatiji glazbeni pedagozi ondašnjeg Sovjetskog Saveza. Zato je moja ideja već onda bila da i mi u Hrvatskoj imamo jednu takvu violinsku početnicu. Prije 27 godina skupila sam prve pjesme i od tada se početnica zapravo neprestano mijenjala, jer sam nastojala nova iskustva u radu s djecom uvrstiti na njezine stranice. Na prvom satu violine djecu upoznajem s instrumentom uz pjesmicu “ Labud”, a kada vidite iskreni osmjeh na njihovom licu tada znate da smo Davor i ja napravili dobar posao. Taj osmijeh djeteta je najveća i najbolja satisfakcija za dugogodišnji rad koji sam uložila u ovu početnicu za violinu. Po sistemu ove početnice radim od 2004. godine, otkada polako i testiram njenu uspješnost u radu s djecom. Osnovnu ideju i koncept zapravo nismo puno mijenjali, odustali smo od ideje da uz početnicu izdamo i CD, zapravo smo ju tek osuvremenili s informatičke strane - istaknula je Lidija Bobić, profesorica violine na varaždinskoj Glazbenoj školi.

Djeci se nudi sve i svašta

Sve pjesmice u ovoj početnici skladao je Davor Bobić?

- Njegov je posao tu bio izuzetno težak. Skladao je 75 pjesama od kojih je 45 na praznim žicama, što znači da je na dispoziciji imao samo četiri note, što mu je sigurno bio veliki izazov. Puno su nam pomogli i stihovi dječjeg pjesnika Stanislava Femenića. Još 2004. godine spoznala sam da njegovi stihovi kod djece pobuđuju takvu maštu i da je ponekad kroz njegove stihove moguće riješiti neki problem koji je djeci tehnički teže izvesti. To su mala djeca, uglavnom u dobi od četiri do sedam godina, a violina je sigurno jedan od najtežih instrumenata za poučavanje na samom početku. Kada na primjer, djeca uče svirati klavir, na samom početku rade sinkronizirane pokrete, a odmah se čuje pjesmica koju djeca prepoznaju. Kod violine, nažalost, nije tako. Osim toga, violina se svira stojeći, svaka noga je u svom položaju, držanje tijela, vrata, glave, postava ruke, sve je to jako važno. Baš na postavi sam još kao studentica puno radila s profesorom Pečenyjem, jer je ta postava temeljena na školi u čijem formiranju nisu sudjelovali samo vrhunski violinski virtuozi i violinistički pedagozi, nego i najbolji doktori anatomije, koji su profesorima violine znali objasniti na koji način se pojedini mišići naprežu ili oslobađaju, kako bi se dugoročno prevenirale ozljede kod profesionalnih violinista. Dvoje moje djece su violinisti, Fran je diplomirao violinu i radi u osječkom kazalištu, a Ruta je studentica četvrte godine, i unatoč teškom i zahtjevnom programu studija, za razliku od nekih kolega, nikada nisu imali ni najmanji problem s upalama mišića. Radim polako, postepeno, pa kada moji učenici trebaju upisati prvi razred glazbene škole, već imaju pravilnu postavu. Mnogi polaznici te moje male škole violine, u kojoj se radi individualno, sudionici su ozbiljnih i vrlo teških glazbenih natjecanja. Veliku zaslugu za uspjeh ove početnice ima i akademski slikar Dražen Jerabek, ilustrator koji je svaku pjesmicu proučavao do najsitnijih detalja i ponudio ilustracije visoke umjetničke razine. Njegovo srce za djecu je nevjerojatno, što možda najbolje pokazuje njegova knjiga “Zidovi od magle”, koja je nastala na odjelima onkologije dvije dječje bolnice. Danas svjedočimo tužnoj pojavi da sve više nestaje granica između umjetnosti i kiča, djeci se nudi sve i svašta, pa mi je bilo važno da početnica bude dizajnirana zanimljivo i umjetnički vrijedno, u čemu je Dražen Jerabek bio izvrstan.

"Veliko i dragocjeno blago povjereno je svima kojima su povjerena djeca" - ta me misao vodila u pedagoškom radu i daje mi snagu za dalje

Kruna pedagoškog rada

Koliko djece je naučilo svirati violinu po ovoj početnici?

- U uvodu početnice sam napisala da je bavljenje glazbom izuzetno važno upravo u predškolskom periodu. Da biste svirali violinu morate koristiti obje strane mozga, pa je i znanstveno potvrđeno da se mozak bolje razvija kod djece koja uče svirati violinu. Važna je i socijalna strana razvoja, jer u vrijeme kada u maloj školi violine počinju učiti te prazne žice, u vrtiću počinju učiti brojalice. Dakle, oni, iako predškolci, u glazbenoj školi već sviraju, što im daje samopouzdanje koje je djeci jako važno. Puno mojih učenika je odabralo glazbu kao životni poziv, ali ne isključivo kao violinisti. Neki su muzikolozi, neki su se odlučili za solo pjevanje, neki su violisti, kontrabasisti, puno njih mi se je javilo nakon promocije ove početnice. Poruke koje sam dobila su zapravo kruna mog pedagoškog rada jer se u njima rado sjećaju glazbenih početaka i mog pristupa koji ih je potaknuo na daljnje bavljenje glazbom. Zato sam u violinskoj početnici posebno istaknula misao Amosa Komenskog, češkog pedagoga koji je rekao “Kako je veliko i dragocjeno blago povjereno svima kojima su povjerena djeca”. Ta me je misao vodila u pedagoškom radu, a ona mi daje i snagu za dalje, za poučavanje nove generacije malih violinista u našem gradu - rekla je Lidija Bobić, autorica ove glazbene početnice, koja je izdana u nakladi Glazbene škole u Varaždinu, a pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Varaždinske županije.