Predstavljena "Početnica za violinu“ Lidije Bobić, prva takva za predškolski odgoj u Hrvatskoj Foto: Glazbena škola Varaždin/Varaždinska županija

Predstavljena "Početnica za violinu“ Lidije Bobić, prva takva za predškolski odgoj u Hrvatskoj

vv | 8.2.2023. u 16:33h | Objavljeno u Društvo

Početnica za violinu interaktivna je zbirka nastala u vremenskom razdoblju od punih 27 godina, što ukazuje na kontinuirano dugogodišnje promišljanje autorice s namjerom da se kroz suvremen, zanimljiv, profesionalan i metodičan pedagoški rad, nadasve složen instrument približi najmlađim polaznicima

U Glazbenoj školi u Varaždinu predstavljeno je prvo notno izdaje Glazbene škole u Varaždinu, Početnica za violinu autorice Lidije Bobić.

Projekt izdavanja početnice za Malu školu violine nastao je na inicijativu nastavnice Lidije Bobić koja dugi niz godina uspješno provodi ovaj predškolski program s obzirom da za isti ne postoje udžbenici ni pripremna literatura. Početnica za violinu interaktivna je zbirka nastala u vremenskom razdoblju od punih 27 godina, što ukazuje na kontinuirano dugogodišnje promišljanje autorice s namjerom da se kroz suvremen, zanimljiv, profesionalan i metodičan pedagoški rad, nadasve složen instrument približi najmlađim polaznicima.

Pocetnica_za_violinu_promocija_26.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_12.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_40.jpg

Predškolski programi Glazbene škole u Varaždinu namijenjeni su prvenstveno djeci od 4 do 7 godina, iako se u slučaju izuzetne nadarenosti i motivacije, upisuju i djeca mlađe dobi. Cilj poduke predškolskih programa je približavanje glazbe djeci, poticanje kreativnosti i produktivnosti, upoznavanje s instrumentom u što ranijoj dobi. Početnica je izdana u nakladi Glazbene škole u Varaždinu pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Varaždinske županije.

Na predstavljanju početnice prisutni su bili predstavnici osnivača varaždinske Glazbene škole, zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Pocetnica_za_violinu_promocija_155.jpg

Varaždinska županija odmah je prihvatila pokroviteljstvo nad izdavanjem ove prve hrvatske početnice za violinu za djecu predškolske dobi.

"Županija znanja"

- Kao županija znanja potičemo sustavan rad s darovitom i visokomotiviranom djecom, od vrtićke dobi do fakulteta. Posebno smo ponosni na Glazbenu školu u Varaždinu, koja djeluje i kao europska točka za darovite, a s talentiranim mladim umjetnicima uspješno rade više od 190 godina. Gotovo tri desetljeća s najmlađima radi profesorica mentorica Lidija Bobić, kojoj čestitam i zahvaljujem na ovom priručniku. Čestitam i cijelom timu koji je radio na ovoj početnici, za koju ne sumnjam da će potaknuti djecu da se bave glazbom – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Početnica za violinu temelji se na dječjim pjesmama Stanislava Femenića za koje je glazbu komponirao Davor Bobić, a ilustracije su djelo akademskog slikara Dražena Jerabeka, uz recenzije eminentnih pedagoga, profesorice Bogdane Pivnenko sa Kijevskog konzervatorija, profesora Gorana Končara i profesora Anđelka Krpana s Muzičke akademije u Zagrebu i profesora Nenada Merlea iz glazbene škole Pavla Markovca.

Profesor Goran Končar naglasio je kako je eri globalnih životnih promjena, te ugroza temeljnih civilizacijskih i kulturoloških vrijednosti kao i nabujaloj poplavi internetskih tehnologija, jasno da se i upoznavanje djece s violinom, ali i glazbom općenito, mora mijenjati poštujući vrijeme i svjetonazor dolazeće generacije te da je dobar primjer takvog nastojanja je upravo ova knjiga, rezultat dugogodišnjeg rada nastavnice Lidije Bobić.

Pocetnica_za_violinu_promocija_27.jpg

Velika koncertna dvorana naše Glazbene škola bila je domaćin raznovrsnih događanja, no ovo je prvi put da predstavljamo djelo koje smo sami izdali. Svojim djelovanjem već gotovo dva stoljeća obogaćujemo kulturni i društveni život Varaždinske županije, a danas se kod nas školuju djeca iz desetak hrvatskih županija i susjedne Slovenije. Sada smo izdali i udžbenik za djecu predškolske dobi, baš poput velikih obrazovnih institucija, među kojima ovakvu stručnu literaturu ipak najčešće izdaju sveučilišta – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Bobić godinama uvodi inovacije

Lidija Bobić dugogodišnja je nastavnica na Glazbenoj školi u Varaždinu. Već godinama uvodi inovacije u svoj nastavnički rad i pedagoško djelovanje, a vjerujemo da je inicijativa izdavanja Početnice za violinu vrhunac njene pedagoške karijere.

Pocetnica_za_violinu_promocija_47.jpg

- Ova interaktivna slikovnica uvodi dijete u svijet sviranja violine kroz sklad glazbenih tonova, pjesničkih slika i likovnih ilustracija. Pravila sviranja violine mijenjala su se kroz povijest prateći stilove i njihove umjetničke zahtjeve. U današnje vrijeme možemo promatrati različite škole sviranja violine tj. različite individualne pristupe instrumentu koji u konačnici moraju dati isti rezultat. Početnica je nastala kroz mojih 27 godina pedagoškog rada i 18 godina rada s djecom predškolskog uzrasta. U svaku pjesmu utkani su zajednički trenuci provedeni s mojim učenicima i polaznicima predškolskog programa Mala škola violine, naši satovi, nastupi i natjecanja. S ponosom mogu reći da su mnogi od mojih učenika koji su prvi učili svirati violinu po ovoj metodi danas studenti violine. Koncept početnice mijenjao se s potrebama djece, a ova se inačica kod njih samih pokazala najprihvaćenija, stoga sam zahvalna cijelom autorskom timu koji stoji iza ove početnice, svim sponzorima i pokrovitelju Varaždinskoj županiji, a nadasve Glazbenoj školi u Varaždinu i ravnatelju Davoru Matačiću za pruženu priliku i izdavanje Početnice za violinu – istaknula je autorica knjige Lidija Bobić.

d0d5caef53a97465ee5797663b3cd459_XL.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_7.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_163.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_152.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_153.jpg

Pocetnica_za_violinu_promocija_10.jpg