Impresivna zbirka od 400 gramofonskih ploča pokojnog dr. Majnarića: od Garnera, McPartland do Sinatre Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Impresivna zbirka od 400 gramofonskih ploča pokojnog dr. Majnarića: od Garnera, McPartland do Sinatre

Igor Čolaković | 14.2.2024. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Pokojni varaždinski liječnik, primarijus dr. Nikola Majnarić sakupio je vrijednu kolekciju poštanskih maraka, starih razglednica, umjetničkih djela i vrijednih knjiga, a u njegovoj zbirci posebno mjesto imaju stare gramofonske ploče, koje je ovaj poznati varaždinski ortoped kupio šezdesetih godina prošlog stoljeća, dok je kao liječnik radio u Francuskoj i SAD-u.

Zaljubljenik u glazbu

Dr. Majnarić (Varaždin, 25. listopada 1929. - 15. studenoga 2015.) još je od djetinjstva bio zaljubljenik u glazbu, pa stoga i ne čudi da je s velikom strašću godinama stvarao svoju vrijednu zbirku gramofonskih ploča. Nakon završenog medicinskog fakulteta dr. Majnarić se je otisnuo u svijet, pa je u ljeto 1958. godine boravio u Beču, a potom i u Parizu, tada glazbenim središtima svijeta, gdje je redovno posjećivao koncerte klasične i jazz glazbe, ali i kupovao - gramofonske ploče.

jura_2.jpg

PUCCINIJEVA PLOČA "LA BOHEME" Neke od ploča iz njegove zbirke imaju i posvetu, primjerice, naše poznate Varaždinke, čembalistice Višnje Mažuran ili našeg sjajnog vibrafonista Boška Petrovića. Uz neke gramofonske ploče sačuvan je i originalni račun, pa tako na primjer, saznajemo da je ploču na kojem je tonski zabilježena slavna opera talijanskoga skladatelja Giacoma Puccinija “La Boheme”, kupio 18. siječnja 1960. godine, u New Yorku, u trgovini - Camera Craft Stores, po cijeni od 9,80 američkih dolara.

jura_1.jpg

Svoju zbirku ploča posebno je obogatio u vrijeme dok je kao liječnik radio u bolnici “Orange” u Newarku, u saveznoj državi New Jersey. Početkom 1962. ovaj poznati varaždinski kirurg odlazi u Charlotte, u Sjevernoj Karolini, gdje također radi kao liječnik, a potom i u Kent, u saveznoj državi Connecticut. Krajem te godine vraća se u New York, glazbenu meku u kojoj u to vrijeme nastupaju najveći glazbenici, pa ponovo redovno odlazi na koncerte klasične i jazz glazbe. U New Yorku upoznaje i slavnog violinista Yehudina Menuhina, ali primjerice, i slavnog španjolskog slikara Salvadora Dalija te tada poznatog američkog glumca Melvyna Douglasa, kojemu je svjetsku slavu donijela uloga u kultnom filmu Ninotchka, redatelja Ernsta Lubitscha.

jura_4.jpg

- Moj je otac bio strastveni kolekcionar, skupljao je poštanske marke, stare razglednice, umjetnička djela, knjige, ali i autograme poznatih osoba koje je osobno sreo. U njegovoj zbirci autograma tako nalazimo autograme Yehudina Menuhina, Salvadora Dalija, Melvyna Douglasa, ali i slikara Vladimira Becića, pijanista Ive Pogorelića, glumice i pjevačice Marthe Eggerth, pa našeg najpoznatijeg dirigenta Lovre von Matačića i slavnog poljskog tenora Jana Kiepure - istaknuo je njegov sin Jurica Majnarić, koji čuva i brine o ovoj vrijednoj zbirci.

Klasika i jazz

Posebno vrijedan dio zbirke ovoga poznatog Varaždinca čine gramofonske ploče, koje je ovaj nekadašnji ravnatelj Zdravstvene djelatnosti za ortopedska oboljenja varaždinskog Medicinskog centra, strastveno kupovao u specijaliziranim trgovinama u SAD-u i Francuskoj.

jura_5.jpg

- Otac je bio zaljubljenik u glazbu, obožavao je opere i simfonije, a bio je i veliki ljubitelj jazz glazbe. Najdraži su mu skladatelji bili Chopin, Mozart i Bach, pa je u njegovoj zbirci najviše ploča s njihovom glazbom, u izvedbi najpoznatijih solista i orkestara. Posebno je volio jazz, najviše Errola Garnera i američku jazz pijanisticu Marian McPartland, te druge velikane jazza, Perryja Coma, Lionela Hamptona, Franka Sinatru. U njegovoj zbirci je više od 400 vrijednih gramofonskih ploča, koje su još uvijek u besprijekornom stanju - istaknuo je sin pokojnog dr. Majnarića.

jura6.jpg