Marko Srpak i Matija Pongračić

Imamo državne prvake iz kemije, fizike, njemačkoga i srebro s Međunarodne glazbene olimpijade

Varaždinske vijesti | 1.5.2018. u 09:43h | Objavljeno u Društvo

Osnovnoškolci i srednjoškolci iz Varaždinske županije pokazali su odlično znanje na državnim natjecanjima iz kemije, fizike, njemačkog jezika, a odlične rezultate su ostvarili i na Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi u Estoniji.

Edita Jukić iz Prve gimnazije Varaždin podijelila je prvo mjesto na državnom natjecanju iz kemije u kategoriji učenika 1. razreda srednjih škola (mentorica Lidija Klampfl).

Drugo mjesto u kategoriji samostalnih radova osvojio je Adrian Bukovec iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin (mentor Ranko Klaneček), dok se na treće mjesto u istoj kategoriji plasirao njegov školski kolega Leon Sačer (mentor Ranko Klaneček). Izvrsna je bila i Marija Klampfl iz VI. osnovne škole Varaždin koja se u kategoriji učenika 8. razreda osnovne škole plasirala na treće mjesto. Mentorica joj je bila Mihaela Vrbnjak Grđan.

Na državnom prvenstvu iz fizike Marko Srpak iz Prve gimnazije Varaždin dijeli sjajno 1. mjesto u 2. skupini srednje škole (mentorica Helena Kanešić), dok je njegov školski kolega Bruno Golik bio drugi u 3. skupini srednje škole (mentor Matija Huzjak).

Nakon što je pobijedio na Glazbenoj olimpijadi Hrvatske, učenik varaždinske Prve gimnazije i Glazbene škole Matija Pongračić osvojio je srebro na Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi u Estoniji.

U jakoj konkurenciji i sa zahtjevnim programom (obavezni autorski radovi i opće poznavanje glazbe), Matiju su kroz natjecanje na klaviru i flauti pratile Klara Benčić i Ruta Bobić. Na putu prema europskom srebru pripremale su ga mentorice Slavica Kelemen (Prva gimnazija Varaždin) i Lidija Đidara (Glazbena škola Varaždin).

Inače, Matija je učenik 1. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Prvoj gimnaziji Varaždin i Glazbene škole u Varaždinu. Ovo je prekrasan primjer zajedničkog rada dviju škola s izvrsnim uspjehom u korist učenika.

Estella Veronica Grubač, učenica 8. razreda OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, državna je prvakinja iz njemačkog jezika! Ona je na nedavno održanom državnom natjecanju iz njemačkog jezika bila uvjerljivo najbolja u kategoriji učenika koji njemački uče od prvog razreda redovne nastave, a izvrstan rezultat ostvario je i Estellin školski kolega Rene Neuberg-Jagetić koji je zauzeo visoko drugo mjesto u istoj kategoriji.

U kategoriji osnovnoškolaca koji njemački jezik uče od 4. razreda izborne nastave Lorena Bučovnik iz VI. osnovne škole Varaždin osvojila je sjajno drugo mjesto, a druga je bila i Martina Rabuzin iz Prve gimnazije Varaždin, u kategoriji srednjoškolaca koji njemački nastavljaju učiti nakon osnovne škole.

Inače, na državnom natjecanju iz njemačkog jezika ukupno se u 6 kategorija natjecalo 63 učenika, od čega ih je 10 bilo iz Varaždinske županije.

Označeno u