Hrvatska mreža za beskućnike i Udruga “Novi put” Varaždin u ponedjeljak otvoraju svoja vrata

J.Š./Varaždinske vijesti | 8.10.2016. u 09:27h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana beskućnika koji se obilježava 10. listopadaHrvatska mreža za beskućnike u kojoj je i Udruga “Novi put” Varaždin organizira Dan otvorenih vrata Udruge “Novi put” Varaždin u vremenu od 10 do 14 sati u prostoru Udruge, Vodnikova 6, Varaždin.

Naime, udruga “Novi put” Varaždin osnovana je 2010. godine u Varaždinu, dok prenoćište za beskućnike djeluje na prostoru Varaždina već 15 godina koje je osnovano kao treće prenoćište na teritoriju Hrvatske. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija čiji je cilj promicanje, razvoj i unapređenje skrbi o beskućnicima, pružanje stručne i savjetodavne pomoći, te stručno osmišljavanje, izrada i realizacija projekata kojima se unapređuje kvaliteta života beskućnika.

18. srpnja ove godine Udruga je upisana u Evidenciju pravnih osoba koje pružaju socijalne usluge pri Ministarstvu socijalne politike mladih – socijalne usluge smještaja i boravka za beskućnike i odrasle osobe u prenoćištu (za ukupno 15 korisnika).

U 2015. i 2016. godini u Udruzi su se provodile radionice kuhanja te radionice uređenja plastenika i povrtnjaka - uzgoj povrća, u sklopu projekta “Osposobljavanje i razvoj novih kvaliteta beskućnika” financiranog od strane Ministrarstva socijalne politike i mladih.

Udruga se kontinuirano prijavljuje na natječaje za projekte koje objavljuje Ministarstvo socijalne politike i mladih, Grad Varaždin, Varaždinska županija te ostale institucije.

Grad Varaždin (sukladno čl. 117. st. 4. Zakona o socijalnoj skrbi, Narodne novine br. 157/13, 152/14, 99/15, 52/16) ima zakonsku obvezu osiguranja sredstva u svom proračunu za uslugu smještaja u prenoćištu za beskućnike koju obavlja Udruga “Novi put” Varaždin.

U prenoćištu je tijekom ove godine izvršena rekonstrukcija hidroinstalacija te je time dobiven još jedan sanitarni čvor isključivo za ženske osobe, zatim izmjenjen je krov i vanjska PVC stolarija, a sve navedene radove financirao je Grad Varaždin kako bi se poboljšala kvaliteta smještaja beskućnika.

-Udruga ima uspješnu suradnju s Prvom gimnazijom Varaždin i Gospodarskom školom Varaždin. Građani grada Varaždina često puta olakšavaju život beskućnicima, a posebno bi istaknuli učenike Druge gimnazije Varaždin, Forum mladih te nezaobilazne donatore koji pomažu tijekom cijele godine kao što su EKOS PEKARNICA d.o.o. Varaždin te Pekaru Edi -ističu iz Udruge te također zahvaljuju i Caritasu Varaždinske biskupije – Caritasova pučka kuhinja gdje korisnici tijekom cijele godine imaju osiguran ručak. 

-Također, zahvalili bismo se Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županije na donacijama i uspješnoj suradnji - dodaju iz Udruge i pozivaju sve da ih posjete na Danu otvorenih vrata.