HNS: Tražimo veća financijska sredstva za sanaciju klizišta jer ŽUC ima kapaciteta za sanacije

| 29.5.2024. u 17:42h | Objavljeno u Društvo

Priopćenjem za medije oglasio se varaždinski HNS, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

Na sastanku u općini Cestica, održanom 28. svibnja 2024., raspravljalo se o važnosti sanacije klizišta na području općine, kao i obnovi prostora OŠ Cestica. Načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj, zajedno s predstavnicima Županijske uprave za ceste i Osnovne škole u Cestici, te županom Varaždinske županije, Anđelkom Stričakom, istaknuo je potrebu za ažurnijim i sveobuhvatnijim ulaganjem u infrastrukturu, prije svega zbog učestalih prirodnih nepogoda.

Krunoslav Lukačić, predstavnik Županijske uprave za ceste, izrazio je razumijevanje za iznesene brige te naglasio važnost osiguravanja sredstava za sanaciju klizišta.

- Prošle godine smo s 15 milijuna eura uspješno sanirali 25 klizišta i obnovili više od 50 km cesta te dokazali kako imamo kapacitet provesti dosta velik broj projekata u vrlo malom vremenskom okviru - rekao je Lukačić, dodajući kako trenutno raspoloživa sredstva nisu dovoljna za sve potrebe izvanrednog održavanja.

Lukačić je istaknuo da, unatoč tome što Varaždinska županija ima jedne od boljih cesta, potrebe su velike i treba mudro gospodariti dostupnim sredstvima.

- Sada je vrijeme za pregovore kako bismo osigurali veća sredstva za sanaciju klizišta u novom proračunu EU, ali i u Državnom proračunu za sljedeću godinu - zaključio je Lukačić.

Sudionici sastanka su se nakon rasprave osobno uvjerili u tijek radova na sanaciji klizišta kod Pongračića i u Križanču kod Miklove kapele.