Gotovi projekti za fotonaponske elektrane na varaždinskim školama, priprema se dogradnja III. i VII. OŠ Foto: Ilustracija/Pexels

Gotovi projekti za fotonaponske elektrane na varaždinskim školama, priprema se dogradnja III. i VII. OŠ

IHR/Varaždinske vijesti | 11.3.2022. u 13:52h | Objavljeno u Društvo

- U završnoj smo fazi projektiranja fotonaponskih elektrana za sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Varaždin. Ovog ponedjeljka trebali bi biti gotovi projekti koje radi tvrtka Solvis - najavio je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković na konferenciji za novinare koja je održana u V. OŠ Varaždin, na kojoj se govorilo o novostima u osnovnoškolskom obrazovanju na području Grada Varaćdina, projektima dogradnje škola, prehrani učenika i uvođenju građanskog odgoja u škole od ove jeseni.

- Do kraja ove školske godine cijena užine ostaje pet kuna, od jeseni u sve škole - "Čarobna osmica"

Marković kaže kako projekte planiraju prijaviti za sufinanciranje iz fondova.

- S tim projektom pričekat ćemo fondove, gdje bi mogli se javiti za sufinanciranje fotonapona na krovima škola, s čime bi krenuli u smjeru energetske neovisnosti škola. Svjesni smo energetske krize i moramo raditi na tome da promijenimo način razmišljanja, da nam naše škole, objekti i kuće postanu energetski neovisniji. Sufinancirat ćemo takve programe individualnim kućanstvima, a imamo gotove projekte za sve osnovne škole, osim VI. OŠ Varaždin - rekao je Marković.

Također, najavio je kako Grad Varaždin planira prijaviti dva projekta dogradnje škola na Nacionalnil program oporavka i otpornosti. 

- Trenutno smo u fazi projektiranja III. OŠ Varaždin i VII. OŠ Varaždin. Škola u Biškupcu je u relativno dobrom stanju, ali tamo postoji objekt koji bi trebalo srušiti i na tom mjestu izgraditi nove učionice, dok je u VII. OŠ Varaždin problem srednji dio škole - rekao je Marković.