Do kraja ove školske godine cijena užine ostaje pet kuna, od jeseni u sve škole - "Čarobna osmica"

IHR/Varaždinske vijesti | 11.3.2022. u 12:55h | Objavljeno u Društvo

- Do kraja ove školske godine cijene užine u varaždinskim osnovnim školama ostat će takve kakve jesu, s obzirom da su nam svi ravnatelji osnovnih škola, osim II. OŠ Varaždin, rekli da se zasad mogu pokrivati. Odlučili smo da će Grad Varaždin pomoći što se tiče II. OŠ Varaždin i da se neće podizati cijena užine, iako je Vijeće roditelja te škole dalo prijedlog da roditelji sufinanciraju više. Dogovorili smo da ćemo do kraja ove školske godine poboljšati nutritivne standarde kako bismo do kraja školske godine izdržali s tom cijenom, a s početkom školske godine vidjet ćemo kakve će biti cijene i na koji način će Grad Varaždin sufinancirati školsku kuhinju - rekao je Miroslav Marković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika na današnjoj konferenciji za novinare u V. OŠ Varaždin, na kojoj je jedna od tema bila i prehrana učenika u školama.

DSC_9449.jpg

Ekonomska cijena užine u osnovnim školama Grada Varaždina trenutno iznosi pet kuna, a od 1. siječnja ove godine s dvije kune užinu financira Grad Varaždin, za što je u proračunu osigurano milijun kuna. Nakon što su se roditelji učenika II. OŠ Varaždin pobunili zbog "mršave" užine koju dobivaju njihova djeca te je Vijeće roditelja te škole Gradu predložilo da roditelji plaćaju više, odlučeno je da će se do kraja ove školske godine ipak zadržati postojeća cijena užine, bez obzira na val poskupljenja.

- U II. OŠ Varaždin ravnateljici ćemo pomoći i oko opremanja kuhinje, tako da i ta škola bude u rangu sa svim ostalim varaždinskim školama. Razumijemo nezadovoljstvo roditelja, shvaćamo problem, rješavamo ga, ali molimo roditelje za još malo strpljenja. S početkom nove školske godine napravit ćemo novu analizu i vidjeti na koji način možemo sufinancirati školsku kuhinju. Na II. osnovnoj školi zaista želimo podići kvalitetu, da se na licu mjesta pripremaju obroci, kako bi standard bio isti za svu djecu na svim školama - rekao je Marković koji je najavio kako od početka školske godine Grad Varaždin planira projekt prehrane, koji se u V. OŠ Varaždin provodi od školske godine 2015./2016., preslikati i na sve ostale varaždinske škole.

Naime, u V. OŠ Varaždin umjesto pizza, sendviča, paštete i bijelog kruha, učenici jedu variva, jogurte, zdrave namaze i juhe. Taj projekt prvo se provodio kao pilot projekt, a potom je verificiran od strane Ministarstva kao "Čarobna osmica".

DSC_9462.jpg

- U taj se projekt krenulo jer se već tada vidjelo da namirnice, odnosno obroci koji se pripremaju u školama nemaju vrijednosti koje bi trebali imati i tada je zaživio projekt na V. OŠ Varaždin, kojeg danas zovemo "Čarobna osmica". Sve je počelo kao pilot projekt, koji je trajao skoro dvije godine. Tijekom tog vremena "snimili" smo stanje, proveli ankete među učenicima i roditeljima te proveli edukacije kuhara, odnosno osoblja zaposlenog u kuhinji koje danas priprema obroke na drugačiji način. Nakon što se projekt počeo provoditi primijećeno je kako su učenici počeli jesti namirnice koje inače nisu voljeli jesti. One su bile ukomponirane u obroke koji su nutritivno odgovarali pravilnicima o školskoj prehrani. Projekt je zaživio nakon godinu i pol, živi dan danas na zadovoljstvo učenika, roditelja i djelatnika i zato želimo taj projekt proširiti i na ostale škole u Gradu Varaždinu od nove školske godine - najavila je Danijela Vusić, pročelnica varaždinskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek rekao je kako je ponosan što će se njihov projekt prenijeti i na sve ostale varaždinske škole.

- Neke varaždinske škole su već prihvatile neke naše smjernice vezano uz pravilnu prehranu koja je na našoj školi standard od školske godine 2015./2016. i s čime su svi zadovoljni - rekao je Šipek.

DSC_9563.jpg

Galerija slika