Gospodarska škola sudjelovala Erasmus+ programu "Odvaži se uključiti u poduzetništvo"

Varaždinske vijesti | 21.10.2018. u 21:18h | Objavljeno u Društvo

U okviru Erasmus+ programa „Atrévete a emprender“, u prijevodu: „Odvaži se uključiti u poduzetništvo“, profesorice engleskog jezika Gospodarske škole Varaždin Mirna Rukavina Bakšaj, Vanja Perši i Renata Mađarić te učenice četvrtog razreda hotelijersko-turističkog smjera Maja Duktaj i Lea Krušec sudjelovale su u petodnevnoj transnacionalnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja te transnacionalnom projektnom sastanku u grčkoj školi Gymnasio Armeniou, Armenio Larissa, od 8. do 12. listopada.

Jedan je od ciljeva projekta učenicima pokazati primjere dobre prakse poduzetništva u zemlji domaćinu pa su stoga organizirani posjeti lokalnim tvrtkama Bretas, koja se bavi pakiranjem maslina otkupljenim od lokalnih proizvođača te EYA koja se bavi proizvodnjom voćnih sokova. Također, sudionici su posjetili tvrtku Sigma koja proizvodi solarne kolektore i spremnike. Tijekom ovih stručnih posjeta naglasak je bio na promociji proizvoda pomoću kreativne ambalaže i etiketa te inovativnog marketinga.

Drugim se ciljem projekta nastoji objediniti upoznavanje turističkih potencijala regije s naglaskom na interkulturalnost kako bi učenici dobili priliku tijekom boravka kod svojih inozemnih domaćina što više naučiti o različitim običajima, kulturno-povijesnim spomenicima, religiji, gastronomiji i sl. Organizirane su posjete milijunskom gradu Solunu, središtu regije Makedonija, Larisi koja je središte regije Tesalija te Volosu na obali Egejskog mora.

Budući da u Gospodarskoj školi postoje obrazovni programi iz područja ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma, nastavnicama i učenicama posebno je bila zanimljiva prezentacija grčkih tradicionalnih obrta i gastronomije.

- Bilo je zanimljivo posjetiti tvrtke i obrte koji su u obiteljskom vlasništvu i po nekoliko generacija. Dobije se dojam da su izrazito ponosni na tradiciju malih obiteljskih biznisa i nastoje to održati. Između ostalog, tu se ističe gastronomska ponuda, a tipično grčki proizvodi i obiteljski biznisi promoviraju se kroz tzv. food tours ili degustacijske ture. Ako planirate takvo što, ostavite mjesta u prtljazi za povratak. Grci vole dobru hranu, ne treba puno da počne zabava, sirtaki zaplešu čekajući avion koji kasni. Grčka je zemlja u koju se uvijek poželite vratiti, bilo zbog hrane, povijesti ili ljudi koje smo upoznali i zbog kojih smo se osjećali kao doma - istaknula je profesorica Vanja Perši

- Grčka gastronomija je prilično drugačija od hrvatske. Obitelji se bave kozarstvom te sami proizvode različite vrste sira od kojih je najpoznatiji feta sir koji koriste u svim jelima koje pripreme bilo da su slana ili slatka - nadodala je učenica Maja Duktaj.

Učenici su u okviru projektnih aktivnosti trebali prezentirati virtualnu tvrtku svoje škole s naglaskom na proizvode tvrtke i troškove proizvodnje. Na poticaj i pod vodstvom profesorice Vanje Perši virtualna tvrtka Gospodarske škole pod nazivom CRO Suplast bavi se proizvodnjom suvenira reciklažom jednokratnih plastičnih vrećica koje učenici prikupljaju u školi.

- Primjetila sam da je znanje hrvatskih učenika na višoj razini naročito kad je u pitanju učenje stranih jezika. Često su nas molili da prevodimo sa španjolskoga na engleski ili pojednostavljujemo engleske rečenice kako bismo se svi mogli međusobno sporazumjeti. Također, sam primijetila da su odnosi u grčkim obiteljima drugačiji. Na primjer u Hrvatskoj većina adolescenata ne voli provoditi vrijeme sa svojim roditeljima dok u Grčkoj oni zajedno izlaze. Izlazi se puno bez obzira koji je dan - istaknula je Lea Krušec nakon održanih prezentacija.

- Bilo je vrlo zanimljivo posjetiti školu jer se grčki sustav školovanja razlikuje od našeg. Učenici naime pohađaju niže razrede srednje škole od 11. do 14. godine, a od 15. do 18. više razrede. Stekli smo dojam da je škola slabije opremljena od naše, a neki praktikumi su dislocirani pa otežavaju obavljanje praktičnog rada. Međutim, to ne utječe na prijateljski odnos učenika i profesora, što mali broj učenika u školi (njih oko 100) omogućuje - dodala je profesorica Rukavina Bakšaj dok se prof. Mađarić nadovezuje da će joj ostati u sjećanju beskrajna polja pamuka, kaotičan promet i izrazito ljubazni ljudi koji su unatoč gospodarskoj krizi u zemlji uvijek dobro raspoloženi.