GMV dobio nagradu HMD-a za najbolju izložbu godine Foto: GMV

GMV dobio nagradu HMD-a za najbolju izložbu godine

| 19.10.2015. u 20:44h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je nagradu za najbolju realiziranu izložbu u 2014. godini autorici Spomenki Težak, muzejskoj savjetnici Gradskog muzeja Varaždin za izložbu „Narod u nevolji - Veliki rat na varaždinskom području“.

- Naš put u koncepciji razlikovao se od običnih povijesnih izložbi. Nismo izostavili nivo istraživanja, ali smo krenuli s jednog drugog stanovišta, a to je da pokažemo ulogu malog čovjeka, svakog onog Varaždinca koji je 1914. s velikim zanosom išao u rat – rekla je Težak dodavši da su u procesu stvaranja koncepcije izložbe surađivali s mnogobrojnim drugim varaždinskim, ali i institucijama na nacionalnoj razini, a u sve to uključili su i građene varaždinskog područja.

- Time smo na neki način uveli običaj i da lokalna zajednica sudjeluje u pripremi naših izložba. Upravo predmeti, koje su nam ustupili ili poklonili građani pružili su nam mogućnost da dočaramo specifične pojavnosti ratnog razdoblja – objasnila je Težak.

Na javni natječaj HMD- a u ukupno devet kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju) pristigle su 32 prijave. Ocjenjivački sud koji je odlučio nagraditi program GMV- a činili su Ante Rendić Miočević, Jakov Radovčić, Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić. Autoricu i izložbu predložilo je Društvo vodiča i pratitelja grada Varaždina i Varaždinske županije, a svečana dodjela Nagrade održat će se u Zagrebu krajem studenog.

- S obzirom na brojnost i kvalitetu pristiglih prijava, kao i činjenicu da je 2014. godina bila posvećena obilježavanju I. svjetskog rata, izrazito smo ponosni što izložba „Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području“ Gradskog muzeja Varaždin nosi titulu „izložba godine“ – kaže ravnatelj Miran Bojanić Morandini.

Izložba je bila realizirana kroz nacionalni program obilježavanja 100. godišnjice početka I. svjetskog rata, uz potporu Ministarstva kulture RH te vlastitim sredstvima Muzeja i nekoliko sponzora. Postavljena je 18. lipnja prošle godine, a zbog velikog interesa publike ostala je otvorena duže od planiranog, do kraja studenog. Kroz 438 izloženih predmeta i sedam tematskih cjelina bilo je prikazano kako su se ovdašnji stanovnici nosili s ratnim nedaćama, odnosno kako je izgledao život onih na prvim crtama bojišnice. Kao posebna atrakcija isticala se rekonstrukcija streljačkog rova od 10 metara i bolnica iz tog razdoblja. Izložba je obilovala novitetima u prezentaciji, ali i interpretaciji te je bila interesantna i s marketinškog aspekta.

Čestitke su pristigle i od gradonačelnika Varaždina Gorana Habuša.

- Dobiti godišnju nagradu za najbolju realiziranu izložbu u kategoriji svih muzeja i galerija na nivou Hrvatske veliko je priznanje za GMV, ali i grad Varaždin. Po meni sezona 1014-/15. jedna je od najkvalitetnijih u povijesti Muzeja, a to se i nastavlja nadolazećom izložbom o Habsburgovcima. GMV je uz HNK najveći čuvar baštine i kulture, bez kojih se Varaždin ne bi mogao nazivati gradom kulture. Kultura košta, ali sukladno proračunskim mogućnostima, uz dodatno financiranje ovakvih izložba, mislim da osiguravamo dovoljno kvalitetnih uvjeta za rad GMV-a. Nastavit ćemo i dalje, sredstva se neće smanjivati, a kako bude rastao proračun, tako će rasti i sredstva – rekao je Habuš najavivši i skorašnje okončanje problema s nedostatkom prostora.

- Razgovarali smo s Državnim arhivom u Varaždinu jer s obzirom da su dobili zgradu u Optujskoj inzistirao sam da se isele iz Žitnice i da se ona stavi u funkciju GMV- a. Naravno, Grad će pripomoći Državnom arhivu u preseljenu. Svjesni smo da imamo manjka prostora stoga će Žitnica konačno dobiti funkcijom koju i zaslužuje – zaključio je Habuš.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci