GDCK Ivanec: Sedam žena iz Ivanca i Maruševca u edukaciji za gerontodomaćicu

J.Š./ Varaždinske vijesti | 12.5.2021. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Sedam žena iz skupine teže zapošljivih žena koje su dobile posao u EU projektu Zaželi – Aktivne u zajednici, u Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja, uključuju se i postaju sudionice edukacije obrazovnog programa za odrasle osobe, odnosno za zanimanje gerontodomaćica.

Edukacija je započela 11. svibnja i provodi je Pučko otvoreno učilište Varaždin. Edukacija će se održavati zajedno sa gerontodomaćicama iz GDCK Novi Marof, djelomično uživo, a djelomično online i traje ukupno 160 nastavnih sati.

Program obuhvaća sadržaje kao što su osnove gerontologije kao znanosti koja proučava biološke, psihološke i društvene procese i pojave starenja; poslove gerontodomaćice, zaštitu na radu i prvu pomoć, a praktičnu nastavu, provodi organizacija u kojoj su gerontodomaćice već zaposlene, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

- Obzirom na zaposlene gerontodomaćice koje su kako i sam projekt kaže – aktivne u zajednici očekujemo interaktivnu i konzultativnu nastavu koja će dati odgovore na mnogobrojna pitanja na koja naše gerontice opetovano traže odgovore iz sastanka u sastanak. Praktični rad naših gerontica dokazan je pokazateljima s terena i to u vidu odrađenih 1512 usluga pomoći i podrške starijim i osobama u nepovoljnom položaju (u kući i van kuće) i prijeđenih 3310 km, u razdoblju od 15.2. do kraja travnja ove godine za ukupno 63 korisnika koji su trenutno obuhvaćeni Projektom, 20 s područja općine Maruševec i 43 s područja grada Ivanca - kaže ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek.

Na projektu je trenutno zaposleno sedam gerontodomaćica, odnosno pet je žena s područja Ivanca i dvije žene s područja Maruševca.

- Iskustva s terena naših gerontodomaćica govore o hitnoj potrebi zapošljavanja pomoćnog radnika za teže fizičke i tehničke poslove, osobito na području Ivanca, kako to i jest inače predviđeno zakonskim propisima u obavljanju socijalne usluge pomoć u kući. Međutim, ovo nije bila prihvatljiva aktivnost financiranja iz projektnih sredstava. Slijedom toga, GDCK Ivanec u Tjednu Crvenog križa prijavljuje na financiranje projekt potrebe zapošljavanja pomoćnog radnika koji bi uz tehničke i fizičke poslove, obavljao i poslove prijevoza korisnika do Domova zdravlja, Opće bolnice Varaždin, terapije zbog kroničkih oboljenja, na kemoterapije i slično. Također, razvidna je prijeka potreba zapošljavanja još jedne gerontodomaćice za područje Ivanca, jer sada zaposlene gerontodomaćice imaju u prosjeku devet korisnika, a potrebe svakodnevno rastu - dodaje Ruhek.

Projekt ''ZAŽELI – Aktivne u zajednici'' financiran je iz Europskog socijalnog fonda za koji su dodijeljena ukupna sredstva u iznosu od 644.235 kuna.

Označeno u
Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci