GDCK Ivanec: Sedam žena iz Ivanca i Maruševca u edukaciji za gerontodomaćicu

J.Š./ Varaždinske vijesti | 12.5.2021. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Sedam žena iz skupine teže zapošljivih žena koje su dobile posao u EU projektu Zaželi – Aktivne u zajednici, u Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja, uključuju se i postaju sudionice edukacije obrazovnog programa za odrasle osobe, odnosno za zanimanje gerontodomaćica.

Edukacija je započela 11. svibnja i provodi je Pučko otvoreno učilište Varaždin. Edukacija će se održavati zajedno sa gerontodomaćicama iz GDCK Novi Marof, djelomično uživo, a djelomično online i traje ukupno 160 nastavnih sati.

Program obuhvaća sadržaje kao što su osnove gerontologije kao znanosti koja proučava biološke, psihološke i društvene procese i pojave starenja; poslove gerontodomaćice, zaštitu na radu i prvu pomoć, a praktičnu nastavu, provodi organizacija u kojoj su gerontodomaćice već zaposlene, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

- Obzirom na zaposlene gerontodomaćice koje su kako i sam projekt kaže – aktivne u zajednici očekujemo interaktivnu i konzultativnu nastavu koja će dati odgovore na mnogobrojna pitanja na koja naše gerontice opetovano traže odgovore iz sastanka u sastanak. Praktični rad naših gerontica dokazan je pokazateljima s terena i to u vidu odrađenih 1512 usluga pomoći i podrške starijim i osobama u nepovoljnom položaju (u kući i van kuće) i prijeđenih 3310 km, u razdoblju od 15.2. do kraja travnja ove godine za ukupno 63 korisnika koji su trenutno obuhvaćeni Projektom, 20 s područja općine Maruševec i 43 s područja grada Ivanca - kaže ravnateljica GDCK Ivanec Jasminka Ruhek.

Na projektu je trenutno zaposleno sedam gerontodomaćica, odnosno pet je žena s područja Ivanca i dvije žene s područja Maruševca.

- Iskustva s terena naših gerontodomaćica govore o hitnoj potrebi zapošljavanja pomoćnog radnika za teže fizičke i tehničke poslove, osobito na području Ivanca, kako to i jest inače predviđeno zakonskim propisima u obavljanju socijalne usluge pomoć u kući. Međutim, ovo nije bila prihvatljiva aktivnost financiranja iz projektnih sredstava. Slijedom toga, GDCK Ivanec u Tjednu Crvenog križa prijavljuje na financiranje projekt potrebe zapošljavanja pomoćnog radnika koji bi uz tehničke i fizičke poslove, obavljao i poslove prijevoza korisnika do Domova zdravlja, Opće bolnice Varaždin, terapije zbog kroničkih oboljenja, na kemoterapije i slično. Također, razvidna je prijeka potreba zapošljavanja još jedne gerontodomaćice za područje Ivanca, jer sada zaposlene gerontodomaćice imaju u prosjeku devet korisnika, a potrebe svakodnevno rastu - dodaje Ruhek.

Projekt ''ZAŽELI – Aktivne u zajednici'' financiran je iz Europskog socijalnog fonda za koji su dodijeljena ukupna sredstva u iznosu od 644.235 kuna.

Označeno u
Galerija slika