G. Kneginec, Beretinec, Sv. Ilija i Vidovec zajedno osnivaju turističku zajednicu Foto: Općina Gornji Kneginec

G. Kneginec, Beretinec, Sv. Ilija i Vidovec zajedno osnivaju turističku zajednicu

Varaždinske vijesti | 4.5.2022. u 14:30h | Objavljeno u Društvo

Danas je u prostorijama Općine Gornji Kneginec potpisan je Sporazum o osnivanju turističke zajednice Varaždinski bregi.

Nova Turistička zajednica osniva se za područje općina Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec te je pravni sljedbenik Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec koja više neće postojati, dok će sjedište nove Turističke zajednice biti u Turčinu.

Sporazum su, temeljem prethodnih suglasnosti općinskih vijeća, potpisali općinski načelnici Bruno Hranić, Marin Bosilj, Nikola Žganec i Goran Kaniški.

Kako je ovom prilikom istaknuto, osnivanje Turističke zajednice potiče se zbog racionalnijeg korištenja ljudskih, financijski i prostornih resursa u turizmu, stvaranju zajedničke ujednačene politike turističkog razvoja na svom prostoru i poštujući potrebe te posebnosti svake jedinice lokalne samouprave. Novom Turističkom zajednicom želi se omogućiti razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa područja četiri općine.

Za rad nove Turističke zajednice općine će osigurati najmanje 150.000 kn godišnje i to razmjerno prema broju stanovnika: Općine Gornji Kneginec i Vidovec po 32% iznosa svaka, Općina Sveti Ilija 22%, a Općina Beretinec 14% ukupnog iznosa. Općina Gornji Kneginec osigurat će sjedište Turističke zajednice dok će sve općine zajedno osigurati troškove direktora, knjigovodstva i ostalih troškova koje proizlaze iz zakonskih obveza. Treba naglasiti kako će se iz tog iznosa financirati sve manifestacije koje će se održavati na prostoru navedenih općina.

- Nove zakonske odredbe omogućuju povećanje djelokruga turističkih zajednica na više općina/gradova kao i mogućnost za dobivanje sredstava Ministarstva turizma i sporta za osnutak istih. Turistička zajednica "Varaždinski bregi" značit će novi zamašnjak razvoju turizma na ovom području. Zajednički nastup na tržištu kao i stvaranje novih turističkih sadržaja prilika su za uspješniji razvoj turizma, ali i logičan korak s obzirom da sve četiri općine imaju zajedničku povijest, gastronomiju, tradiciju i kompatibilnu turističku ponudu - naglašeno je prilikom potpisivanja sporazuma.

U Varaždinskoj su županiji, zahvaljujući novim zakonskim regulativama, dosad osnovane dvije nove Turističke zajednice: "Centar svijeta" - koja povezuje Grad Ludbreg i pet susjednih općina), te "Sjever Zagorja" - koja udružuje šest općina na sjeverozapadu županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci