FOTO Završila energetska obnova Područne škole Gornja Poljana Foto: Varaždinska županija

FOTO Završila energetska obnova Područne škole Gornja Poljana

Varaždinske vijesti | 9.2.2021. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinskoj županiji obnovljen je još jedan školski objekt: u zgradu Područne škole Gornja Poljana čija je matična škola OŠ Svibovec, a tim povodom se danas u prostorima škole održala završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42 223 Varaždinske Toplice“.

Iznos nakon završetka projekta je 1.789.867,11 kuna, pri čemu je trošak za Varaždinsku županiju kao osnivača škole iznosio 728.741,30 kn. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je bespovratnih 731.712,20 kn , a preostalih 329.413,61 kuna iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje.

Završnoj konferenciji prisustvovali su, uz ravnateljicu OŠ Svibovec Melitu Mesarić, i savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti, ujedno i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan, županijski vijećnik Krešimir Horvat te član Školskog odbora Željko Bedeković, koji je ujedno i vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica.

Zdravka Grđan pohvalila je projekt obnove škole te je naglasila važnost ulaganja u infrastrukturu.

- Zadovoljstvo mi je danas biti ovdje, čestitam ravnateljici na profesionalno odrađenom poslu koji nije bio malen. Ovaj vrijedan projekt je u potpunosti opravdao svoju svrhu. Čak pedeset posto financiranja dolazi iz europskih sredstava i to je bitno da pokažemo kako se isključivo kvalitetnom vizijom i konstantnim radom mogu povući novce iz EU fondova. Varaždinska županija polako završava svoj projektni ciklus koji je počeo 2017. godine, a od tada do danas kompletno su obnovljena i uređena 22 školska objekta ukupne vrijednosti 70 milijuna kuna. Još je ostala Srednja škola Arboretum Opeka, a zajedno s njom će ušteda na energentima i režijskim troškovima iznositi oko milijun kuna. To je jako puno. Veseli me da će učenici, ali i učiteljice koje rade u ovoj školi od sada imati jednaki standard kao i ostale škole u našoj Županiji – istaknula je Zdravka Grđan.

090221_Energetska_obnova_Gornja_Poljana_1_Medium.jpg

Zahvaljujući projektu energetske obnove ostvarivat će se značajne uštede na energentima, tako će ušteda potrošnje energije za grijanje iznositi 52,05%, a ušteda potrošnje primarne energije za 79,35%, a smanjenje emisije CO2 biti će za 67,22 %.

Ravnateljica škole Melita Mesarić zahvalila je Varaždinskoj županiji koja je omogućila da se područna škola obnovi i time omoguće bolji uvjeti rada, ali i da škola dobije ljepši izgled.

- Mogu potvrditi da je škola postala ljepše, sigurnije i energetski učinkovitije mjesto za naše učenike. Općenito škole s malim brojem učenika čine čuda. Svojim idejama, kreativnošću i raznim aktivnostima pokreću sve udruge, cijelo mjesto i na taj način oživljavaju mjesto. U tom smislu je Područna škola Gornja Poljana prava mala oaza kulturnog i društvenog života zajednice. U suradnji sa seoskim udrugama provode niz aktivnosti, projekata i priredbe kojih ne bi bilo da u selu nema osnovnoškolske ustanove. Uz promjenu boje fasade, unijela se ta neka živost i kako se sama škola nalazi na brežuljku, sada se ističe u tom svom novom sjaju. Sama toplinska izolacija je sjajna, naime staklena vuna ima debljinu 20 cm te se osjeća velika promjena unutar škole. Zamijenjen je sustav grijanja, a promjenom stolarije svakako je dobiveno na kvaliteti jer su stari prozori bili u lošem stanju te se gubilo puno energije - rekla je Mesarić te dodala kako broj učenika po godini varira.

090221_Energetska_obnova_Gornja_Poljana_2_Medium.jpg

Projekt „Energetska obnova zgrade Područne škole Gornja Poljana na adresi Gornja Poljana 74, 42 223 Varaždinske Toplice“ financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Vrijednost projekta nakon završenih radova kako smo već naveli iznosi 1.789.867,11, dok je vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 1.738.525,19. kuna.

Napomenimo kako Područnu školu Gornja Poljana pohađa 26 učenika s kojima rade tri učiteljice, a u školi radi i jedna kuharica na pola radnog vremena, dok nastavu polaze djeca iz Grešćevine, Gornje Poljane, Donje Poljane, Rukljevine i Retkovca. Inače, uz PŠ Gornju Poljanu, energetski je obnovljena još jedna područna škola Osnovne škole Svibovec. Riječ je o Područnoj školi Drenovec, koja je novo ruho dobila prošle godine, a ukupna vrijednost tog projekta bila je 742.296 kuna.

090221_Energetska_obnova_Gornja_Poljana_4_Medium.jpg

090221_Energetska_obnova_Gornja_Poljana_3_Medium.jpg