FOTO Vrtićarci iz vidovečke Škrinjice su "Mali čuvari velike baštine" Foto: DV Škrinjica

FOTO Vrtićarci iz vidovečke Škrinjice su "Mali čuvari velike baštine"

Varaždinske vijesti | 1.2.2024. u 16:44h | Objavljeno u Društvo

Uvođenje tradicijskih aktivnosti u Dječji vrtić "Škrinjica" Vidovec ima ključnu ulogu u oblikovanju budućih generacija i čuvanja kulturnog nasljeđa.

- Tradicijske aktivnosti pomažu u očuvanju kulture, povijesti i identiteta. Kroz aktivno sudjelovanje u planiranju i realiziranju aktivnosti djeca se povezuju na pozitivan način sa svojom kulturom u kojoj žive. Povezuju se sa prošlošću i istražuju svijet kakav je nekad postojao. Na taj način razvijaju poštovanje prema vlastitoj kulturi ali i prema drugim kulturama - ističu iz vrtića.

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_1.jpg

Dodaju kako kroz sve segmente razvoja djeca razvijaju svoje vještine kao što su motoričke, kreativne, komunikacijske i socio emocionalne vještine.

- Poticanjem aktivnosti koje u sebi sadrže elemente tradicijskih obilježja kod djece se razvija i svijest o održivosti i ekologiji. Takve aktivnosti često sadrže ili potiču manipuliranje prirodnim materijalima ili zahtijevaju neke tehnike koje promoviraju održivost - pojasnili su.

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_2.jpg

U projektu "Mali čuvari velike baštine" sudjeluju djeca iz odgojne skupine Latice sa svojim odgojiteljicama Melitom Filipović i Danijelom Poljan Cmrečak. Djeca su kroz projekt razvijala vještine izrade cvijeća od krep papira, lutkica i jaslica od komušine, sudjelovali su u sadnji zelja, izradi sarme, vidovečkog gibanika. Posjetili su Etno kuću Kitec u kojoj su vidjeli zanimljive starinske predmete, narodnu nošnju.

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_3.jpg

- Kroz primjer naše vrtićke prakse želimo prikazati na koje načine djeca sama doprinose razvoju lokalne zajednice te načine na koje uspostavljamo kvalitetnu partnersku suradnju s lokalnim proizvođačima i udrugama, a sve u cilju očuvanja lokalne kulturne baštine. Različitim likovnim aktivnostima, istraživačkim aktivnostima djeci omogućavamo adekvatan kontinuitet u njihovom razvoju vodeći se polazištem koji osigurava adekvatne uvjete za zadovoljavanje temeljnih prava djeteta a to je pravo na igru. Kroz projektni rad odgojitelji zajedno s djecom razvijaju svoju odgojno obrazovnu praksu - ističu iz "Škrinjice".

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_8.jpg

Provođenje tradicijskih aktivnosti u dječjem vrtiću pomaže u očuvanju kulturnog nasljeđa, potiče socijalni razvoj, razvija kreativnost te podučava djecu vrijednostima koje ostaju za cijeli život.

Iz DV Škrinjica zahvaljuju Općini Vidovec, Udruzi žena Vidovec, OPG Cafuk Mariji iz Domitrovca i Udruzi "Magda i Luisa" na realizaciji aktivnosti koje su se provodile u sklopu projekta, kao i svim roditeljima koji su im na bilo koji način pomogli u opremanju centra starina.

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_4.jpg

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_5.jpg

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_6.jpg

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_7.jpg

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_9.jpg

vidovec_djecji_vrtic_skrinjica_cuvari_bastine_01022024_10.jpg