FOTO: Viničanci spalili sve stare zločestoće, a spremno dočekuju i korona virus Foto: Općina Vinica

FOTO: Viničanci spalili sve stare zločestoće, a spremno dočekuju i korona virus

Varaždinske vijesti | 24.2.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju 23. veljače organiziran je prvi Vinički karneval koji je započeo u 14 sati povorkom od Trga Matije Gupca do rukometnog igrališta, gdje su prijavljene ekipe za izbor najbolje maske u tri kategorije, za djecu do 7 godina, od 7 do 18 godina i za odrasle.

Sve maske predstavile su se jednim plesom žiriju koji je nakon toga izabrao po tri najbolje maske za svaku kategoriju. Ali to ne bi bile prave maškare da nije došao mačkar koji je zabavio publiku govoreći sve svoje zločestoće koje je skrivio u proteklih godinu dana, a koje su se na kraju zajedno sa njim spalile. Nakon paljenja mačkara, u prostorijama Općine bilo je proglašenje pobjednika, a načelniku općine tom je prilikom vraćen ključ općine, a time i vlast. S time su mačkari završili svoju 24-satnu vladavinu općinom, ali se nisu odmah razišli nego su ostali na druženju uz krafne bez kojih maškare nikako ne mogu proći.

Organizator karnevala održanog pod pokroviteljstvom Općine Vinica bila je Udruga mladih UMAMI Vinica sa suorganizatorima Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Vinica, Kulturno umjetničkim društvom Vinica, Udrugom vinogradara VINEA Vinica i Čuvaricama starinskih običaja Gornje Ladanje.