FOTO Uručene nagrade Turističke zajednice grada Varaždina "Čovjek – ključ uspjeha u turizmu"

MGA | 30.12.2021. u 12:25h | Objavljeno u Društvo

Čovjek – ključ uspjeha u turizmu nacionalni je program Hrvatske turističke zajednice, koji se provodi s ciljem podizanja razine gostoljubivosti i stvaranja klime dobrodošlice u destinaciji, a Turistička zajednica grada Varaždina na lokalnom ga nivou provodi već 11. godinu zaredom.

- Prirodne, kulturne i gastronomske znamenitosti privlače turiste, ali onaj šlag na torti ipak daju ljudi. Čestitam nagrađenima, ali i svima onima koji su doprinijeli turizmu grada. Ove smo godine prvi puta dodijelili i nagradu za životno djelo našem Srećku Dragišiću. Sve više radimo na tome da postanemo najprepoznatljivija destinacija kontinentalne Hrvatske. Bez lažne skromnosti, možemo reći da imamo najbolji Advent u Hrvatskoj, a dogodine pripremamo dosad najveći Špancirfest - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.  

Direktorica TZ-a grada Varaždina Jelena Toth također je istaknula važnost djelatnika u turizmu.

- Ključ uspjeha u svemu, a posebice u turizmu je čovjek. Kulturne, prirodne i gastronomske atrakcije temelj su privlačnosti destinacije, ali ono što destinaciju čini uspješnom, nisu samo njezine „vanjske“ ljepote već duh, atmosfera i emocije koje ona prenosi na goste i zbog čega joj se gosti vraćaju ili ju preporučuju svojim krugovima prijatelja i poznanika. 

Prvi i posljednji dojam o nekoj destinaciji ostavljaju ljudi i to ne samo turistički djelatnici već sve osobe s kojima  posjetitelj dolazi u kontakt, bilo da se radi o zaposlenicima u smještajnom objektu, restoranu, kafiću, turističkim informatorima i vodičima, ali i vozačima taksija, službenicima, ljudima koji rade u trgovinama ili ih turisti na ulici pitaju za smjer. Svi oni sudjeluju u stvaranju osjećaja dobrodošlice, sigurnosti i ugode kod gostiju i svi su oni zaslužni za uspjeh destinacije - ističe direktorica TZ-a.

U nastavku donosimo popis nagrađenih za 2021. godinu prema kategorijama.

Agencijski djelatnik - Martin Gustinčić, Galileo travel d.o.o.
Rad u agenciji uključuje svakodnevnu i kontinuiranu komunikaciju ne samo s partnerima i suradnicima već i strankama odnosno turistima. Pritom su komunikativnost, fleksibilnost i otvorenost važne osobine koje omogućavaju da se u tom poslu bude uspješan. Gospodin Gustinčić duhovita je i smirena osoba koja uvijek pronađe brzo i adekvatno rješenje svih problema, ali i želja stranaka. Komunikativan je i fleksibilan s velikom voljom za učenjem i svladavanjem novih zadataka uz predlaganje novih i inovativnijih načina rada te njihovu prezentaciju.

Turistički vodič - Olivera Petrović, tvrtka Abfab adventures j.d.o.o.
Turistički vodiči interpretatori su povijesti, kulture i duha grada. Oni nisu tu samo da gostima pričaju priče o najvažnijim atrakcijama i vrijednostima već da im približe i što znači biti Varaždinac i kako izgleda neizmjerna ljubav prema svom gradu. Kao dugogodišnja članica Udruge turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina gospođa Olivera Petrović uvijek se isticala velikom motiviranošću ne samo za vođenje grupa već i za osmišljavanje novih sadržaja i programa kojima posjetiteljima želi pružiti što bolje iskustvo i zabavu. Bila je jedan od inicijatora kostimiranog vođenja „Varaždin bu zgorel“, a ove je godine osmislila i igru „Potraga za blagom u Varaždinu“ i mapu koja će moći i drugim vodičima poslužiti za rad. Uz ovaj projekt, ponudila je i još jednu novu turu za grad Varaždin „S pivom o pivu na pivu“ koja je bila uvrštena i u program Ljeta u Varaždinu. Uz sve to, gospođa Olivera je i licencirani vodič za čak 11 županija.

Recepcijski djelatnik - Igor Martinjak, Park boutique hotel
Recepcija je prva i posljednja točka koju gosti u hotelu vide, a prvi dojam često je presudan kod stvaranja slike ne samo o hotelskoj kući i njezinoj kvaliteti već i o cijeloj destinaciji. Kao zamjenik glavnog recepcionera gospodin Martinjak, uz neodoljivi osmijeh i vedar duh lako rješava sve poslovne situacije, odgovorno izvršava svoje dnevne zadatke, voli upoznavati nove ljude te brinuti o njihovim i najmanjim željama s posebnom pažnjom. Aktivno govori engleski, španjolski, slovenski i njemački jezik. Svojim profesionalnim stavom i iznimnom ljubaznošću daje gostima sve potrebne informacije o gradu te ih rado upoznaje s kulturnom, povijesnom, gastronomskom i prirodnom baštinom sjeverozapadne Hrvatske. Gostima je neka vrsta prijatelja koji im otkriva tajne destinacije, a zadovoljstvo gostiju smatra velikom motivacijom u poslu.

Konobar - Rajko Zuber, Office bar, Medonja d.o.o.
Rajko Zuber već je dvadeset godina zaštitni znak ugostiteljstva na glavnom varaždinskom trgu, nekada u sklopu tvrtke Ekos, a danas u sklopu tvrtke Medonja. The Office bar u kojem gospodin Rajko radi popularan je kafić na Korzu, a Rajko je njegov svojevrsni zaštitni znak. Njegovo zarazno dobro raspoloženje i optimizam stvaraju dobru atmosferu ne samo u ugostiteljskom objektu u kojem radi već i na samom trgu. On je komunikativan, duhovit, uvijek nasmijan, ali i iznimno profesionalan, uslužan i motiviran. Rajko Zuber, kao jedan od najomiljenijih i najpoznatijih ugostiteljskih djelatnika u Varaždinu stoga zaslužuje svoju „okruglu“ obljetnicu oplemeniti i dodatnim, potpuno zasluženim priznanjem.

Kuhar - Marin Sambolek, restoran Nobel, hotel Turist
Marin Sambolek iznimno je vrijedan, kreativan i poslu posvećen kuhar koji je svoje talente i neizmjernu energiju usmjerio upravo ovom obliku turističke ugostiteljske djelatnosti. Gospodin Marin je aktivni sudionik brojnih natjecanja te je dobitnik brojnih nagrada među kojima se ističu Zlatna medalja mladih kuhara 2014. u Umagu, srebrne medalje na Svjetskoj olimpijadi u Erfurtu 2016. i Global chef challengeru u Pragu 2017. te brončane medalje na Svjetskom kulinarskom kupu u Luxemburgu 2018., Nacionalnom prvenstvu Hrvatske 2019. te Svjetskoj olimpijadi u Stuttgartu 2020, a član je i hrvatske kulinarske reprezentacije.

Djelatnica hotelskog domaćinstva - Mirjana Vrbanec Trtinjak, hotel Varaždin
Hoteli su gostima dom izvan kuće. Osim čistoće, urednosti i profesionalnosti, najuspješniji i najkvalitetniji hoteli svojim gostima pružaju i dodatnu razinu usluge, a to su ljudskost i komunikativnost djelatnika koji, osim što su marljivi i predani poslu, stvaraju i osjećaj dobrodošlice. Gospođa Vrbanec Trtinjak svoj posao obavlja upravo na taj način: učinkovito i predano uz visoku razinu ljubaznosti i otvorenosti. Mirjana je osoba na koju se uvijek može računati i osloniti u svakoj situaciji.

Privatni iznajmljivač - Krunoslav Ratkajec, apartmani Ratkajec
Apartmani Ratkajec su dio projekta „Kuće za odmor s pričom“ koji privlači sve veću pažnju turističke javnosti i predstavlja jedan od uspješnijih projekata te vrste u Hrvatskoj. „Priče“ smještajnog objekta ispričane su kroz arhitekturu, predmete, doživljaj i ugođaj svake kuće, a upravo to je ono što gosti traže i žele i što ovaj projekt izdvaja od brojnih sličnih. Jedan od uspješnijih i zanimljivijih sudionika ovog oblika promocije privatnog smještaja u kontinentalnoj Hrvatskoj su apartmani „Ratkajec“ koji su u svoju „priču“ utkali i vrhunsku uređene i opremljene smještajne objekte s wellness prostorom, zabavnim prostorijama i apartmanima od 75m2 te su u posljednjih godinu dana ostvarili čak 508 noćenja i 86 dolazaka.

Policijski službenik - Davor Peretić, PU Varaždinska
Da bi neka manifestacija bila uspješna, ona mora biti sigurna. Sigurna u smislu da se posjetitelji, organizatori i izvođači moraju osjećati ugodno, da znaju da sustav koji regulira njihov rad funkcionira te da sve nužne i neophodne službe budu uigrane i koordinirane. Davor Peretić je dugogodišnji policijski službenik u PP Varaždin, koji na temelju svog bogatog iskustva, posebice u domeni komunikacije i rada sa stranim državljanima na području grada Varaždina, predstavlja izuzetno važnu kariku u organizacijskom i provedbenom dijelu raznih turističkih događanja i manifestacija poput Špancirfesta i Adventa. Gospodin Peretić je tijekom velikih manifestacija u svakodnevnom kontaktu s brojnim
dionicima turizma poput iznajmljivača smještaja, turističkim zajednicama, hotelima, inspekcijskim službama te poduzećima koja zapošljavaju strane državljane i njegov je doprinos stoga veoma važan.

Vatrogasac (od ove godine nova kategorija) - Sebastijan Cikač, Javna vatrogasna postrojba Varaždin
Vrlo ljubazna, strpljiva, komunikativna, stručna, kolegijalna i nadasve pouzdana osoba koja povjerene zadatke ispunjava na vrijeme i točno. Voli raditi u timu i uvijek je spreman pomoći ostalim kolegama. Preuzima inicijativu i često predlaže nove ideje i rješenja. Sve je to od presudne važnosti u poslu u kojem je njegova prisutnost važna zbog osjećaja sigurnosti, ali i povjerenja da će, ukoliko se pojavi potreba, biti smiren i siguran.

Djelatnik u hortikulturnom uređenju - Marijan Majhen, Parkovi d.d.
Dio privlačnosti destinacije Varaždin je i posebna pažnja koju hortikulturnom uređenju grada posvećuju djelatnici komunalnog poduzeća Parkovi. Uredne, kreativno osmišljene i brižno održavane zelene površine nisu samo ugodna vizura grada već i znak visoke razine svijesti o estetskoj važnosti okoliša za stvaranje ugodne atmosfere. Dugogodišnje radno iskustvo gospodina Majhena u hortikulturnim poslovima te njegovo bogato međunarodno iskustvo čine ga važnim dijelom tog velikog mehanizma stvaranja turističke vrijednosti Varaždina.

Djelatnik na poslovima čišćenja i održavanja javnih površina - Željko Petak, Čistoća d.o.o.
Održavanje čistoće javnih površina težak je zadatak jer svakodnevni život, a posebice u turistički aktivnijim dijelovima godine, nosi mnoge izazove kako grad održati urednim i čistim, na način na koji građani i gosti to očekuju. Gospodin Petak se u tom zahtjevnom poslu ističe marljivošću, nenametljivošću i posvećenošću detaljima. Cijenjeni je član tima i odlikuje se komunikativnošću i ljubaznošću kako prema suradnicima, tako i prema korisnicima usluga.

Nagrada za životno djelo – posthumno se dodjeljuje Srećku Dragišiću
Postati simbolom jednog grada ne može svatko. Srećko Dragišić bio je, uz Stari grad, vijećnicu, purgare i Špancirfest prepoznatljivi simbol Varaždina. Ovjekovječen na milijunima fotografija i u bezbrojnim sjećanjima, „verglaš“ Srećko bio je skroman, pošten i omiljen čovjek koji je ljubav prema svom gradu izražavao nevjerojatnom pozitivnom energijom, nepogrešivim stilom i unikatnošću svoje pojave i karaktera. Srećko i njegova supruga Vesna utjelovili su gradski duh Varaždina, uveseljavali i posjetitelje Varaždina, ali i same Varaždince, kojima je šetnja povijesnom jezgrom grada bila nezamisliva bez veselog i nostalgičnog zvuka vergleca i toplog osmijeha omiljenog Srećka.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci