FOTO Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" ukazala na važnost očuvanja plućnog zdravlja Foto: Krešimir Đurić

FOTO Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" ukazala na važnost očuvanja plućnog zdravlja

Varaždinske vijesti | 4.6.2022. u 19:27h | Objavljeno u Društvo

Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" danas je na Franjevačkom trgu u Varaždinu održala već tradicionalnu akciju "Puhanjem do zdravlja".

Građani su mogli provjeriti koliki im je tlak, šećer u krvi i sl.

- Ovu javnozdravstvenu akciju s preventivnim ciljem provodimo u povodu Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava 31. svibnja, a ideja je kroz nekoliko jednostavnih dijagnostičkih pretraga na licu mjesta (mjerenje tlaka, šećera u krvi, spirometrija) privući širu javnost te tako ukazati na važnost očuvanja plućnog zdravlja, ali i preventivnih pregleda sa svrhom očuvanja zdravlja uopće – istaknula je predsjednica Udruge "Kaj sad?" dr. Martina Hajduk Ribić iz Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik.

Udrugu oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" osnovali su 2008. godine oboljeli od karcinoma pluća, članovi njihovih obitelji te medicinsko osoblje tadašnje Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik, danas Službe varaždinske Opće bolnice.

- Naziv je dobila u spomen na preminulog varaždinskog kazališnog umjetnika Tomislava Lipljina, prema njegovoj posljednjoj predstavi, koji je također izgubio bitku s ovom opakom bolesti. Prvi predsjednik Gojko Ćordaš, jedan od osnivača udruge i tadašnji pacijent, bio je predsjednik udruge 10 godina te je ostao počasni predsjednik – dodala je dr. Hajduk Ribić.

Pojasnila je da je udruga osnovana s ciljem pružanja podrške i pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji.

- Nakon suočavanja s ovom dijagnozom svi postave isto pitanje i to baš ovo iz naziva udruge. Želimo da nam se bolesnici obrate s pitanjima kao što su koji je put od postavljanja dijagnoze do terapije, koje su im terapijske opcije, kako izgledaju, koliko traju i što mogu očekivati. Želimo bolesnicima reći da nisu sami, da im ponudimo povezivanje s drugim bolesnicima koji su prolazili ili prolaze isti scenarij. Nudimo i organizaciju psihološke potpore, kontrolnih pregleda i nabavke medicinskih pomagala – rekla nam je predsjednica udruge.

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_1.JPG

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_2.JPG

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_3.JPG

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_4.JPG

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_5.JPG

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_6.JPG

udruga_kaj_sad_akcija_puhanjem_do_zdravlja_04062022_7.JPG