FOTO Učenici iz Salinovca učili kako izraditi košare od šibe i lončarske proizvode

Varaždinske vijesti | 28.3.2018. u 11:44h | Objavljeno u Društvo

Stari kućni obrti salinovečkog i šireg ivanečkog kraja bili su tema projekta promicanja i očuvanja kulturne baštine, običaja i tradicije "Skrajski kaj-kaj za Kraj" koji je u utorak proveden u Područnoj školi Tina Ujevića u Salinovcu.

Prema riječima organizatorice Valentine Posavec Kovač, projekt je proveden s ciljem upoznavanja mladih s bogatom kulturnom baštinom toga kraja te tradicionalnim obrtima koji su nekad bili dio svakodnevice i kojima je narod osiguravao svoju egzistencijalnu osnovu.

- Neki od njih još egzistiraju, dok su neki na rubu izumiranja pa stoga valja učenike upoznati s njihovom namjenom i vrijednošću te možda neke od njih potaknuti da se njima nastave baviti i da ih sačuvaju, pa makar kao hobi - kazala je.

Učenici su tako tijekom cijelog nastavnog dana imali prilike pratiti priče lokalnih majstora koji su im predstavili stare kućne obrte. Vinko Čiček Lepoglavec predstavio im je primjerice pintarski (bačvarski) obrt, Ivan Lončar prezentirao je izradu tradicionalnih instrumenata, Stjepan Kraš izradu škrinja, Marko Hranić kovački zanat, Stjepan Petak izradu košara od šibe, a način izrade lončarskih proizvoda pokazao je Dragutin Stančić.

Stjepan Friščić donio je proizvode iz mlina u Prigorcu, a Slavko Hranić je učenike upoznao s načinom proizvodnje drvenog ugljena u vuglenicama. Učenici su svoje goste i intervjuirali i pripremili film koji je prikazan na završnoj manifestaciji.

Priredili su i izložbu fotografija "Retrospekcija kroz objektiv sadašnjosti", a projekt je završen priredbom na domaćem govoru, koju je glazbom uljepšao dječji tamburaški sastav Varaždinske glazbene udruge.

Galerija slika