FOTO: U varaždinskoj sinagogi otvorena izložba "Židovi i Zagreb" Foto: Krešimir Đurić

FOTO: U varaždinskoj sinagogi otvorena izložba "Židovi i Zagreb"

Varaždinske vijesti | 13.4.2019. u 12:40h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U četvrtak 11. travnja u prostoru varaždinske sinagoge otvorena je izložba "Židovi i Zagreb" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Izložba je organizirana u suradnji Židovske općine Zagreb, Predstavnika židovske nacionalne manjine grada Zagreba uz podršku Grada Varaždina i Ministarstva kulture.

Izložbu su svečano otvorili varaždinski gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica te gosti - veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Ilan Mor, izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu kulture dr.sc. Ivica Poljičak te predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske prof.dr.sc. Ognjen Kraus.

Izložba ukazuje na bogatu povijest varaždinske židovske kulture te najavljuje skori početak nastavka obnove varaždinske Sinagoge. Čehok je istaknuo povijesnu važnost same Sinagoge kao i potrebu za njenom obnovom kako bi se sačuvala kao trajna uspomena na židovsku zajednicu u Varaždinu, ali kao i prostor koji pruža brojne mogućnosti za razne kulturne sadržaje koji bi se mogli održavati u prostoru same Sinagoge.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, dr. sc. Ivica Poljičak, istaknuo je kako izložba i obnova same Sinagoge ukazuju na skrb Republike Hrvatske oko zaštite židovskog nasljeđa u Hrvatskoj kao i na to da živimo u demokratskom, tolerantnom društvu. Predsjednik Židovske općine Zagreb, prof. dr. sc. Ognjen Kraus naglasio je da je važno ne zaboraviti tko su i što Židovi bili i još uvijek jesu te što su dali društvu i zajednici i što se događalo sa Židovima nakon holokausta.

Veleposlanik Države Izrael, Nj. E. Ilan Mor pohvalio je otvorenje same izložbe koja naglašava bogatu povijest Židova u Hrvatskoj kao i važnost oživljavanja prostora varaždinske Sinagoge kao trajnog spomena na Židovsku zajednicu u Varaždinu i Hrvatskoj kako se ne bi zaboravila imena ljudi koji su pridonosili i još uvijek pridonose društvu i zajednici. Izložba se može razgledati do 25. travnja, radnim danom u vremenu od 16:15 do 19:00 sati.

sinagoga_varazdin_izlozba_2.JPG

sinagoga_varazdin_izlozba_4.JPG

sinagoga_varazdin_izlozba_5.JPG

sinagoga_varazdin_izlozba_6.JPG

sinagoga_varazdin_izlozba_1.JPG