Vrtić u Donjem Kućanu Foto: Viktor Hranić

FOTO U Donjem Kućanu prvi novi vrtić u Varaždinu nakon 30 godina

| 31.8.2020. u 14:02h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 31. kolovoza, svečano je otvoren novi Dječji vrtić „Varaždin“ – objekt u Donjem Kućanu, smješten odmah pored osnovne škole u Donjem Kućanu. Otvorenju su nazočili gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok te saborski zastupnik Anđelko Stričak. Gradonačelnik je pozdravio djelatnike vrtića, roditelje i uzvanike istaknuvši da je to prvi novi dječji vrtić na području grada Varaždina sagrađen u posljednjih tridesetak i više godina.

- Važnost ovog događaja za sve građane Varaždina je u tome da smo ovaj vrtić podigli uz sredstva koja su najvećim dijelom, ukupno 85%, europska sredstva. Svaka kuna iz Europe je kuna manje za gradski proračun pa se on može trošiti na druge prioritete samoga Grada. Riječ je o obrazovnom projektu, financiranom kroz EU i naše Ministarstvo poljoprivrede, a svrha mu je obrazovne namjene te poticanje rane socijalizacije djece u predškolskim ustanovama. Pokazalo se da najbolje rezultate u osnovnim školama postižu nacije koje imaju širok obuhvat predškolske djece. Najbolje rezultate ne postižu oni koji imaju najbolje škole nego sredine u kojima obuhvat djece predškolskim odgojem prelazi 60%. U tim su zemljama nacionalni rezultati u osnovnim školama puno veći nego u drugim državama, a to pokazuje koliko je važno što više djece obuhvatiti ranim predškolskim odgojem - ističe gradonačelnik dodajući da je prethodnih godina bilo dogradnji i obnova dječjih vrtića, ali da je ovo prvi novi objekat u posljednjih 30 godina u Varaždinu, ne računajući privatne vrtiće.

- Ovo je važan događaj i za mještane Kućana i Zbelave, jer se ovdje, na žalost, prethodnih godina nije događalo ništa što se tiče obrazovnih ustanova. Ovdje je riječ o četiri naselja. Na početku su se planirale dvije vrtićke grupe, a sad već imamo tri grupe. U svakom dijelu Varaždina želimo stvoriti jednake uvjete i šanse za život - iznio je gradonačelnik te u šaljivom tonu poručio mještanima “delajte decu, a Grad će osigurati dobre uvjete za sve mališane”.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak ističe da se unazad četiri godine na području Varaždinske županije gradi 13 dječjih vrtića ukupne vrijednosti od 60 milijuna kuna, a uz to je još u ukupno 17 jedinica lokalne samouprave u podizanje standarda predškolskog odgoja uloženo dodatnih 16 milijuna kuna.

- Nikad, u povijesti mandata neke Vlade nije bilo toliko investicija u vrtiće i predškolski odgoj. Objekat vrtića izgleda lijepo, a sada slijedi da mu svi zaposlenici i odgajatelji daju dušu - poručio je Stričak. Nakon svečanosti, u vremenu od 12 do 15 sati organiziran je Dan otvorenih vrata Dječjeg vrtića pa su stanovnici tog dijela grada, u organiziranim skupinama uz poštivanje protuepidemijskih mjera, imali priliku vidjeti kako je uređen novi vrtić.