FOTO Tekstilno-tehnološki fakultet, GTF i FOI udružili snage - zajedno obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša

| 14.6.2021. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

Geotehnički fakultet (GTF), Tekstilno-tehnološki fakultet i Fakultet organizacije i informatike (FOI), fakulteti Sveučilišta u Zagrebu koji svoja sjedišta ili studijske programe imaju u Varaždinu, danas zajednički obilježavaju Svjetski dan zaštite okoliša, koji se u svijetu obilježava 5. lipnja još od 1974. godine.

Ovaj događaj održava se danas sve do 18 sati u Šetalištu Ivana Pavla II u Varaždinu, a ovim će povodom studenti i njihovi nastavnici sa sva tri fakulteta predstaviti svoja istraživanja, odnosno ulogu pojedinca u zaštiti okoliša.

- Ideja je da se Svjetski dan zaštite okoliša približi mladima te na taj način djeluje na očuvanju i zaštiti prirode koja nas okružuje – istaknuli su dekani varaždinskih fakulteta, Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja, Anica Mursa Šajatović, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Hrvoje Meaški, dkena GTF-a.

Današnji je događaj namijenjen svim uzrastima, naročito djeci i mladima kako bi se kroz edukativne sadržaje, interaktivne kvizove i eksperimente upoznali sa zaštitom okoliša. Kroz eksperimente, makete i promotivne materijale predstavit će se tehnologije pročišćavanja zraka i voda, zaštite tla, ponovne uporabe različitih vrsta otpada te primjena informacijskih tehnologija u zaštiti okoliša. Održat će se i interaktivne eko pitalice u kojima je moguće osvojiti i nagrade, a moći ćete se odmoriti na dekicama posebno izrađenima za ovu priliku.

Osim toga, ovo je ujedno i prilika maturantima da pobliže upoznaju navedene fakultete i odluče nastaviti obrazovanje u Varaždinu.

Na današnjem otvorenu bio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras koji je također naglasio važnost predstavljanja istraživanja i uloge u zaštiti okoliša studenata i njihovih nastavnika sa sva tri fakulteta.

- Varažin je po svemu, uz Zagreb najsveučilišniji hrvatski grad, gdje od malena postoji skrb o zaštiti prirode i razvitku ekološke svijest i među najmlađima. Zato Varaždin u usporedbi sa Zagrebom i drugim velikim gradovima izgleda uredno i čisto te može poslužiti kao primjer drugima – rekao je Boras na današnjem službenom otvorenju ovog događanja na kojem su bili i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Što se sve događa u šetalištu Ivana Pavla II pogledajte u fotogaleriji Krešimira Đurića.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci