FOTO Stvaranje Univerzuma: Nikola Vudrag ugostio izložbu umjetničke radionice Elkana

Varaždinske vijesti | 2.2.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Umjetnička radionica Elkana izložbom 'Stvaranje Univerzuma' završava petu izložbenu turneju za svojih pet godina postojanja, gostovanjem u varaždinskom centru RezervArt - umjetničkom konceptu koji je osmislila najveća hrvatska kiparska zvijezda – Nikola Vudrag.

Izložba 'Stvaranje Univerzuma' predstavlja niz duboko promišljenih i vješto izrađenih skulptura koju potpisuje autor projekta i osnivač umjetničke radionice - kipar Feđa Aaron Bučić. Kroz skulpture Hiranyagarbha, Tzimtzum i Berešit, kao i sedam srebrnih diskova s fosilima i 2000 godina starim rimskim staklom, prikazao je kako židovski misticizam i vedska filozofija kroz pojmove 'tzimtzum' i 'hiranyagarbha' tumače Stvaranje, Postanak. Iste je pojmove prikazao i kroz novu kolekciju nakita u limitiranoj seriji.

- Zašto je Univerzum stvoren? Jedini mogući odgovor je – Ljubav, koja je željela stvoriti Ljubav. Iz našeg vlastitog nukleusa, svi moramo iskovati svoj svijet, izraziti se kroz Ljubav - poručio je Bučić posjetiteljima, među kojima su bili i glavni rabin Koordinacije židovskih općina u RH Luciano Moše Prelević, pročelnica varaždinskog Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture Vesna Pascuttini Juraga, te mnogi poznavatelji rada umjetničke radionice Elkana kao i oni koji je tek otkrivaju.

- Iznimno nam je drago da je Elkana došla kod nas napraviti izložbu. Ima mnogo ljudi, poput znanstvenika koji iz jednog problema naprave dva, a ne pronađu rješenje. A Feđa Aaron Bučić je umjetnik koji uzme znanstveni postulat i toliko ga jednostavno obrazloži da je svima sve apsolutno jasno - rekao je svjetski poznati kipar Nikola Vudrag, osnivač RezervArta - Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva.

Prije Varaždina, izložba 'Stvaranje Univerzuma' predstavljena je splitskoj publici u Muzeju Grada Splita, te šibenskoj u Galeriji likovnih umjetnosti svetog Krševana.

- Logičan je to nastavak stvaranja cjeline, koju čine i ranije izložbe „Gdje istok susreće Zapad“ (2017.), „Gdje Svemir dotiče Zemlju“ (2018.), „Krunice s Brda ukazanja“ (2019.), te „Tikkun olam“ (2020.), s kojima se Elkana dosad predstavila na više od 20 izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Monaku, Izraelu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini te u Indiji i Nepalu - pojasnila je Jasmina Kos iz umjetničke radionice Elkana.

Stvaranje_Univerzuma_Nikola_Vudrag_i_Feda_Aaron_Bucic.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Elkana_-_Feda_Aaron_Bucic_i_Jasmina_Kos.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Luciano_Mose_Prelevic_Feda_Aaron_Bucic_Jasmina_Kos_Nikola_Vudrag.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Hiranyagarbha.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Tzimtzum.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Beresit.jpg

Stvaranje_Univerzuma_Bucic_s_posjetiteljima_izlozbe.jpg

Stvaranje_Univerzuma_rabin_Luciano_Mose_Prelevic.jpg