FOTO Shave & Aftershave party u Medinoj Škrinji: završio Movember, Brico kratio brade i brkove! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Shave & Aftershave party u Medinoj Škrinji: završio Movember, Brico kratio brade i brkove!

vv | 4.12.2022. u 15:43h | Objavljeno u Društvo

Legendarni Brico iz Čakovca uljepšavao je u Medinoj škrinji brkove i bradu svim muškarcima koji se tijekom studenog nisu brijali, a donacije prikupljene tom akcijom namijenjene su Ligi za borbu protiv raka Varaždinske županije

Mjesec studeni posvećen je muškom zdravlju, pokret poznat pod nazivom Movember. Naime, tijekom tog mjeseca nastoji se skrenuti pozornost na potrebu brige o zdravlju muškaraca i preventivne preglede, osobito prostate i testisa u svrhu ranog otkrivanja raka.

DSC_9822.JPG

Poseban završni Shave & Aftershave party održan je u Medinoj škrinji u Varaždinu u subotu, 3. prosinca.

>>ŠTO JE MUŠKARAC BEZ BRKOVA?! (i bez legendarnog Brice)

DSC_9822.JPG

DSC_9822.JPG

DSC_98151.JPG

U goste je stigao legendarni Brico iz Brijačnica Brico-SPA Barbering iz Čakovca i uljepšavao muškarce koji cijeli mjesec nisu brijali brkove i bradu. Dobrotvorni prilozi koji su tom prigodom prikupljeni idu za Ligu za borbu protiv raka Varaždinske županije, koja ovu akciju podržava.

DSC_98111.JPG

Movember je pokret oformljen u dalekoj Australiji 2003. te se sljedećih 15-ak godina proširio po cijelom svijetu. Dio ovog edukativnog i zabarvnog programa je i Medina Škrinja! 

- Uz zabavu, ova akcija ima i zdravstveno-edukativni cilj, a to je skretanja pozornosti javnosti na muško zdravlje. Brojni muškarci tijekom mjeseca studenog u tu svrhu puštaju brkove pa je tijekom partyja održan i izbor “najbrka” te brijanje i njega brade i brkova, a prikupljena sredstva su namijenjena našoj Ligi - istaknula je dr. Sandra Banek, predsjednica Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije.

DSC_9803.JPG

DSC_98321.JPG

U Varaždinskoj županiji prema popisu stanovništva iz 2021. godine živi 85.645 osoba muškog spola. Prostata je najčešće sijelo raka u muškaraca i svaki peti muškarac koji oboli od raka u Varaždinskoj županiji ima rak prostate, a bilježimo i trend porasta.

Movember ima i zdravstveno-edukativni cilj -- skretanje pozornosti javnosti na muško zdravlje

- U Hrvatskoj je, prema zadnje dostupnim podacima, od raka prostate oboljelo 2299 muškaraca, od čega u Varaždinskoj županiji 103. Incidencija tog karcinoma raste nakon 50. godine života te su u toj dobi potrebne preventivne kontrole prostate (PSA, digitorektalni pregled i UZV, prema indikaciji koju postavlja urolog). Rak testisa nije tako čest ali zahvaća mlade muškarce te u Hrvatskoj, prema zadnje dostupnim podacima Registra za rak, godišnje od raka testisa oboli 200 muškaraca koji su približno ravnomjerno raspoređeni po dobnim skupinama između 20 do 55 godine života. Stoga se preporučuje mjesečni ili periodički samopregled palpacijom testisa (nedavno u RH kampanja "počeši s razlogom") - poručuju iz županijske Lige za borbu protiv raka.