FOTO Ove subote uz Arenu Varaždin održava se 4. UPS Fest na kojem možete degustirati pive “iz kućne radinosti”

MGA | 5.7.2022. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

- Koncept festivala je vrlo jednostavan. Pivari kuhaju pivo i nude ga posjetiteljima festivala koji sve što trebaju je osigurati čašu za degustiranje koja je ujedno ulaznica za ovaj “all-you-can-drink” događaj. Festival je jedinstvena prilika da se isproba gotovo stotinu različitih piva, kako po stilovima tako i po kvaliteti, koja u svakom slučaju znatno odskače od komercijalnih piva - pojašnjava predsjednik Udruge Pivara Sjever Tomislav Uroić.

Ove subote, 9. srpnja, na platou iza Arene Varaždin, od 15 sati, održava se 4. UPS Fest u organizaciji Udruge Pivara Sjever. Festival je zamišljen kao druženje i natjecanje kućnih pivara te okuplja one koji kod kuće pripremaju vlastito pivo, ali i sve ljubitelje domaćeg piva. Prvi UPS Fest održan je 2017. godine, te se nakon dvogodišnje pauze zbog korone, ponovno organizira, ali ovoga puta na novoj lokaciji, uz varaždinsku Arenu.

Ulaznice za festival možete kupiti na linku.

ups6.jpg

- Koncept festivala je vrlo jednostavan. Pivari kuhaju pivo i nude ga posjetiteljima festivala koji sve što trebaju je osigurati čašu za degustiranje koja je ujedno ulaznica za ovaj “all-you-can-drink” događaj. Festival je jedinstvena prilika da se isproba gotovo stotinu različitih piva, kako po stilovima tako i po kvaliteti, koja u svakom slučaju znatno odskače od komercijalnih piva - pojašnjava predsjednik Udruge Tomislav Uroić.

Osim za pivare na festivalu se održavaju i dva natjecateljska događaja za posjetitelje. Prvi je “Beer mile”, utrka u kojoj sudjeluje 30 najspremnijih pivoljubaca koji se natječu u trčanju pivske milje. Utrka se sastoji od četiri kruga po 402 metara, a natjecatelji pri ulasku u svaki krug moraju popiti malo pivo (0,33 litre) i to do zadnje kapi. Drugo je natjecanje u ispijanju ljutog piva. Riječ je o festivalskom pivu “začinjenom” ljutim ekstraktima čilija za najhrabrije i najizdržljivije!

Festivalske ulaznice uključuju i bogatu gastronomsku ponudu za sve posjetitelje s kupljenom ulaznicom, te glazbeni program koji se održava do kasnih noćnih sati, a za dobru glazbu glavni i odgovoran je Ante Ljubičić sa zagrebačkog radija Yammat FM. Udruga Pivara Sjever svojim će gostima pružiti i nekoliko iznenađenja, posebice u ponudi novih vrhunskih receptura piva koje su pune dvije godine čekale kako bi ugledale svjetlo dana i žednu publiku!


ups1.jpg

“Homebrewing - za one koji vole nešto raditi svojim rukama”

Predsjednik Udruge Pivara Sjever (UPS) Tomislav Uroić otkrio nam je, između ostalog, i kako teku završne pripreme za 4. UPS Fest, je li isplativo raditi kod kuće vlastito pivo, ali i što očekuju od ovogodišnjeg festivala i odakle im sve dolaze gosti i posjetitelji.

Koliko članova okuplja Udruga i što su kućni pivari, po čemu se razlikuju od craft pivovara?

Udruga Pivara Sjever broji 40-ak članova koji, za razliku od ostalih zaljubljenika u pivo, vole svoje pivo skuhati sami, kod kuće. Za razliku od onoga što se danas zove "craft", kućno pivarstvo (ili "homebrewing") se odlikuje malim šaržama (do 50 litara) koje se pripremaju na priručnoj (najčešće kuhinjskoj) ili pak nekoj kreativno prilagođenoj opremi za kuhanje.

Što je sve potrebno da bi se kod kuće napravilo vlastito pivo? Je li to "skup sport"?

Većina kućnih pivara će reći da, sve što treba za skuhati pivo, većina ljudi ima već kod kuće. No kako raste broj kuhanja, tako se rađaju nove ideje i razvijaju apetiti oko opreme ali i novih recepata. Upravo je zbog ta dva faktora (male šarže i lakoća inovacija) kućno pivarstvo zanimljivo, posebice onima koji vole nešto raditi svojim rukama.

Kako idu završne pripreme za ovogodišnji festival?

Pripreme idu jako dobro budući da nam je ovo četvrto izdanje festivala. Kako to obično biva s neprofitnim udrugama, uvijek se složi kritična masa volontera koji potežu više, ali kao predsjednik sam vrlo zadovoljan odazivom i angažmanom većine članova.

Može li se takav događaj pokriti prodajom ulaznica ili su potrebni i sponzori?

UPS Fest je već svojevrstan brend pa smo prepoznati i kod sponzora iz poslovnog svijeta, koji raste oko kućnog pivarstva, a tu su i Grad Varaždin te Županija. Zahvalni smo što smo uvršteni u program "Ljeto u Varaždinu" ali i na pomoći koju nam daju lokalni mediji bez kojih se, unatoč "praktičnim" socijalnim mrežama, još uvijek ne može! Prvih 150 tzv. "early birds" karata prodali smo u samo 24 sata preko društvenih mreža, ali kad oglašavanje treba postati profitabilno stvari više ne idu tako brzo i lako. Tako da ima još karata koje će se do 7. srpnja sigurno prodati, prvenstveno usmenom predajom. Sudeći po prethodnim izdanjima festivala, tražiti će se i karta više, budući da je broj ulaznica ograničen.

Koliko je dosad "doniranih kegova", a koliko pivara koji će se natjecati sa svojim pivama?

Festival se čekao duge dvije godine i pivari su željni i probati, ali i prezentirati svoje uratke koji su se skrivali kroz ovo vrijeme u podrumima. Imamo prijavljeno nešto manje od stotinu različitih piva koja će se natjecati u službenom dijelu festivala i gotovo isto toliko kegova (bačvi s pivom) koji će se nuditi posjetiteljima.

Gdje su sve dosad prodane ulaznice? Hoće li biti i posjetitelja izvana, Slovenije, BiH i sl?

Većina sličnih festivala su tzv. "regionalnog" karaktera tako da i mi imamo prijave i goste iz okolnih država, no većina piva i pivara dolazi iz raznih dijelova Hrvatske. Mene osobno veseli i činjenica da će se osim pivara natjecati i posjetitelji, budući da se na UPS festu tradicionalno trči "Beer mile" - pivska milja, a ovogodišnja novost je natjecanje u popularnom "eksanju".

ups5.jpg