FOTO: Novomarofska proslava Vincekova okupila više stotina gostiju Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Novomarofska proslava Vincekova okupila više stotina gostiju

Varaždinske vijesti | 20.1.2018. u 18:02h | Objavljeno u Društvo

Jedna od tradicionalnih manifestacija na području grada Novog Marofa je obilježavanje blagdana svetog Vinka – Vincekovog – u organizaciji Udruge vinogradara i voćara "Pinta".

Tako je bilo i ove godine, a vinogradari i ljubitelji dobre kapljice u subotu su se našli u Kamenoj Gorici, u Jelenščaku, u vinogradu kod domaćina Tomasa Cesara. Nakon mise koju je predvodio pater Vitomir Glavaš, župnik župe sv. Antuna Padovanskog iz Novog Marofa, uslijedio je blagoslov vinograda i vinogradara te prigodni obred rezidbe trsa.

– Naša tradicionalna manifestacija svake se godine održava u drugom vinogradu. Današnja je jako lijepo posjećena, s više stotina gostiju. Uvijek se dobro pripremimo pa imamo vinski gulaš, gulaš od divljači naših prijatelja lovaca, kobasice, špek i jeger na ražnju, kolače, i naravno, vino, svježe i kuhano – rekao je predsjednik Udruge "Pinta" Dragutin Košćak te najavio sljedeća okupljanja – za Lovrečevo kad počinje zrioba grožđa i podižu se klopoci, ove godine upravo u ovom vinogradu kao zahvala za organizaciju obilježavanja Vincekovog, te Martinje.

Veselica je protekla uz dobru glazbu domaćeg sastava "Stari trsi" iz Kamene Gorice i nastup kuburaša udruge "Gromovi Zagorja" iz Tuheljskih Toplica. Među onima koji su došli obilježiti Vincekovo bio je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Okupljeni ljudi potvrđuju dobru organizaciju manifestacije, a ja mogu potvrditi dobru suradnju. Sve ono što Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica organiziraju podupire Udruga "Pinta" sa svojim članovima i svojim aktivnostima. Mi s druge strane pomažemo u njihovim aktivnostima, kao što je Vincekovo, dizanje klopoca i Martinje ili aktivnosti u pripremi vinograda, berbi grožđa i pripremi vina. Veseli da se okuplja ovoliko puno ljudi. Danas imamo goste iz okolnih općina, planinare iz Varaždina. Lijepa je to tradicija koje ne smije izumrijeti. Pater je rekao da je sveti Vinko bio dobar retoričar. Mi Zagorci smo poznati kao dobri govornici. Očit je taj spoj između vina i dobrog govora. A kad se obilježavaju ovakve manifestacije, malo se popije i svi dobro govore – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

 

Galerija slika