FOTO: Noć muzeja u Zavičajnom muzeju u znaku obljetnice i novih arheoloških otkrića Foto: Grad Varaždinske Toplice

FOTO: Noć muzeja u Zavičajnom muzeju u znaku obljetnice i novih arheoloških otkrića

Varaždinske vijesti | 1.2.2020. u 11:02h | Objavljeno u Društvo

Brojni su građani u petak navečer posjetili muzejske ustanove u sklopu 15. Noći muzeja koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a provodi se u više od 200 muzeja i drugih ustanova u Hrvatskoj. U Varaždinskim Toplicama svoja je vrata otvorio Zavičajni muzej.

Program je počeo „Otvorenim vratima Muzeja“ s razgledavanjem stalnog arheološkog postava antičkog lokaliteta Aquae Iasae i izložbe u galeriji „Toplissa“ pod nazivom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“. Drugi je dio bilo predavanje „Leskovečka Glažuta – od legende do arheoloških tragova“ ravnateljice Muzeja Spomenke Vlahović, koja je naglasila da je odaziv na Noć muzeja više nego dobar.

– Počeli smo prije nekoliko godina skromno jer smo manji muzej, regionalni. Zajednica se jako dobro odaziva na sve što se u muzeju događa, izložbe ili predavanja – kazala je Vlahović te pojasnila da je izložbom „80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice“ zajednici, stručnjacima i ljubiteljima povijesti, kronološki prikazano kako nastaje jedan muzej, od male zbrke do velikog poslanja.

toplice_noc_muzeja_07.JPG

– A poslanje svakog muzeja je očuvanje kulturne baštine, njezina prezentacija i reinterpretacija – dodala je Vlahović.

Kako Topličani vole dolaziti na arheološka predavanja, ovoga puta predstavljen je novi arheološki lokalitet Leskovečka Glažuta koji je otkriven 2017. godine, a odnosi se na vrlo zanimljiv povijesni lokalitet koji govori o specifičnoj proizvodnji tzv. „šumskog stakla“ na topličkom području. Provedeni znanstveno-istraživački radovi potvrdili su da je na spomenutom lokalitetu nekada funkcionirala specifična proizvodnja staklenih predmeta te da su u Glažuti radili razni majstori staklari s područja Europe. Provedeno terensko istraživanje potvrdilo je da su za proizvodnju stakla korištene lokalne sirovine i drvena građa obližnjih šuma.

toplice_noc_muzeja_11.JPG

– Na lokalitetu nedaleko Varaždinskih Toplica otkrili smo jednu manufakturu gdje se nekad proizvodilo šumsko staklo, od 18. stoljeća. U šumskom okolišu i terenu uspjeli smo locirati točnu poziciju, otkrili zanimljive arheološke tragove na površini tog lokaliteta i 2017. uspjeli provesti registraciju lokaliteta. Današnje predavanje je kruna istraživanja, da priču prezentiramo i reinterpretiramo, ne samo mještanima koji prolaze kroz tu šumu, već i ljubiteljima povijesti. I ova priča je lijepa suradnja s lokalnom zajednicom s ciljem prezentacije bogate arheološke baštine grada Varaždinskih Toplica, ali i edukacija građana. Baština je za sve nas, ne samo za stručnjake, i ovakve manifestacije približavaju nas jedne drugima – zaključila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Noć muzeja završila je prigodnim druženjem posjetitelja programa u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci