FOTO Nastavak uspješnog projekta Zaželi; Zagorec: „ Uz gerontodomaćice niste sami“

Varaždinske vijesti | 24.1.2023. u 12:17h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je početna konferencija projekta Zaposli-Osnaži-Pomozi, ZOP" u sklopu programa „Zaželi-program zapošljavanja žena -faza III" koji provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s ostalim partnerima.

Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, vrijednost projekta iznosi 1.483.200, 00 kuna a provodi se na području Varaždinske županije, a sam projekt traje od 7.11. 2022. do 7.7.2023 te će kroz provedbu projekta biti zaposleno 30 gerontodomaćica koje će se brinuti o 180 korisnika.

Partneri na ovome hvalevrijednom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Varaždin, Centar za socijalnu skrb Varaždin, Općina Gornji Kneginec, Općina Visoko, Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Klenovnik, Grad Ivanec, Općina Maruševec, Općina Sračinec, Općina Breznički Hum i Općina Breznica.

Uvodnoj konferenciji su tako nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec, gradonačelnica Varaždinskih toplica Dragica Ratković, načelnik Općine Kneginec Gornji Goran Kaniški, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, načelnik Općine Klenovnik Mladen Blaško, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te Lidija Perši iz Zavoda za socijalnu skrb- područni ured Varaždin.

Jedna od gerontodomaćica je i Nada Križanec iz Općine Sračinec koja je u ovom projektu već četvrti put i brine se za ukupno šestero korisnika.

-Volim pomagati drugim ljudima. Oduvijek me vodila ta misao da mogu nekome pomoći. Posao je odgovoran, ima i teških dana, ali s ljubavlju dok se radi, sve je nekako lakše – rekla je Križanec.

Podršku projektu pruža i Varaždinska županija, pa je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknula iznimno zadovoljstvo što projekt ulazi u treću fazu te je naglasila kako je u sve tri faze projekta izdvojeno oko 9 milijuna kuna.

- Ovaj projekat je iznimno važan za teže zapošljive žene koje se na ovaj način ponovno vraćaju na tržište rada, a krajnjim korisnicima će se kroz ovaj projekat poboljšati kvaliteta života – rekla je zamjenica Zagorec, podsjetivši kako je Varaždinska županija uključena u nekoliko projekata socijalne tematike. – Vodimo brigu o svakom čovjeku jer pažnju ponajprije moramo usmjeravati na ljude, na kvalitetu njihova života, a prvenstveno kada je riječ o našim najranjivijim skupinama ljudi, odnosno našim starijim žiteljima koji zaslužuju jednu dostojanstvenu i kvalitetnu starost, a mi smo tu da im kroz naše organizacije i institucije dajemo podršku – kazala je zamjenica župana naglasivši važnost gerontodomaćica kao osobe koje osim pomaganja oko kućanskih poslova daju toplu riječ, optimizam, vedrinu i pozitivno raspoloženje svojim korisnicima.

Ravnateljica Crvenog križa Varaždinske županije Sandra Vidaček je iskazala zadovoljstvo nastavkom programa Zaželi III, što govori koliko je on prepoznatljiv u lokalnoj zajednici.

-Zaželi III obuhvaća zapošljavanje pripadnica ranjivih skupina gerontodomaćica, njih 30 koje će na području Varaždinske županije pružati usluge skrbi i brige o oko 200 starijih i nemoćnih osoba. Projekt se provodi u gradovima Varaždinske Toplice, Novi Marof i Ivanec i na području sedam općina – objasnila je ravnateljica Vidaček istaknuvši kako je interes za ovaj projekt iznimno velik.

-Svakodnevno smo primali pozive od korisnika prilikom pauze projekta, s upitom kada gerontodomaćice kreću u pružanje usluge. Jako su zadovoljni jer su im one svakodnevno pri ruci – dostavljaju namirnice, donose lijekove i svakodnevno podižu kvalitetu njihovog života – izjavila je Vidaček.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša koji se obratio u ime svih partnera na projektu kazao je županijskim Crvenim križem imaju izuzetno dobru dugogodišnju suradnju po pitanju skrbi za starije i nemoćne osobe te je izrazio nadu kako će se takvi projekti provoditi i dalje.

- U ovoj godini jedna će gerontodomaćica biti zadužena za 6 korisnika na području općine, a Općina Maruševec surađuje i sa susjednim društvom Crvenog križa iz Ivanca gdje su četiri gerontodomaćice na 24 korisnika. Ovo je velika i važna pomoć za osobe koje nemaju obitelji ili ako im članovi obitelji žive u nekim drugim područjima i oslonjeni su na pomoć gerontodomaćica – zaključio je načelnik Klapša.

Galerija slika