FOTO Memorijal "Mirko Kolarić" okupio 700 vatrogasaca iz cijele Hrvatske! Foto: Varaždinska županija

FOTO Memorijal "Mirko Kolarić" okupio 700 vatrogasaca iz cijele Hrvatske!

VV | 10.6.2023. u 19:44h | Objavljeno u Društvo

Oko 700 sudionika iz svih dijelova Hrvatske okupljenih u 57 vatrogasnih ekipa natjecalo se danas na tradicionalnom, 42. po redu Memorijalu Mirko Kolarić. Na varaždinskom stadionu Sloboda članovi DVD-a i pripadnici dviju profesionalnih vatrogasnih postrojbi morali su izvesti po jednu vježbu te odraditi štafetnu utrku na 400 metara.

- Izuzetno smo zadovoljni odazivom vatrogasaca na naš Memorijal, jer nakon epidemijskog razdoblja, ponovno raste interes za vatrogastvom, natjecanjem i druženjem. Samim time pokazujemo spremnost dobrovoljnog vatrogastva i koja smo snaga u našim lokalnim sredinama, odnosno, moglo bi se reći, najveća smo okosnica sustava civilne zaštite – rekao je predsjednik DVD-a "Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ Radovan Martinec.

viber_slika_2023-06-10_18-59-51-134.jpg

Podršku samom natjecanju, organizatoru natjecanja te samim vatrogascoma dala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

- Ponosni smo na tradicionalno održavanje ovog memorijala gdje su vatrogasci, kao i prethodnih godina, pokazali svoja znanja, umijeće i vještine. Vatrogastvo nije samo zanimanje – nego poziv, plemenita misija u službi građana. Entuzijazam, humanost, plemenitost, zajedništvo – sve su to značajke koje krase vatrogastvo i iziskuju poštovanje i zahvalnost svih nas. Iako su ovakva natjecanja odlična provjera vatrogasnih snaga, njihova spremnost vidljiva je u njihovom svakodnevnom radu. I kod ovih posljednjih poplava koje su zahvatile veliki dio Hrvatske, pa tako i Varaždinsku županiju, vatrogasci su bili ti koji su stajali na prvoj crti obrane, a sve sve kako bi spasili ljudske živote i imovinu – rekla je zamjenica Zagorec.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki ustvrdio je kako je turnir odlična prilika da naši vatrogasci pokažu što sve svakodnevno obavljaju u svom poslu, pomažući svima nama.

Vatrogasci_5.jpg

- Na prvoj crti obrane su u svim krizama, to su pokazali i nedavno za vrijeme poplava koje su nas zadesile, a uvjeren sam da će nam njihova zaštita biti neophodna i u ljetnim mjesecima kada je uvijek velik rizik od požara – rekao je Lukavečki i naglasio kako će Grad Varaždin i dalje nastaviti podržavati ovakve događaje u kojima testiraju svoje sposobnosti i koji im doprinose da budu još bolji u obavljanju svojih dužnosti.

OVA.jpg

U kategoriji pomladak muški prvo mjesto priopalo je članovima DVD-a Popovača, dok su u kategoriji pomladak ženski najbolje bile članice DVD-a Jalžabet. U kategoriji mladež muški prvo mjesto osvojili članovi DVD Donja Voća, dok su u kategoriji mladež žena najbolje bile članice DVD-a Ostrna. U kategoriji žene „A“ prve su bile članice DVD-a Palinovec, dok su kod žena „B“ najbolje bile članice DVD-a Biškupec. U kategoriji muški „A“ najbolji je bio DVD Razljev, u kategoriji muški „B“ DVD Virovitica, dok je u kategoriji profesionalne vatrogasne postrojbe „A“ najbolja bila PVP INA Sisak, a u kategoriji PVP „B“ Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina kojoj je pripao i prijelazni pehar kao najboljoj vatrogasnoj ekipi Memorijala.

Organizator natjecanja bio je DVD "Prvi hrvatski doborvoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ koji iduće godine obilježava 160 godina svog djelovanja, a samim time bilo je i prvo dobrovoljno vatrogasno društvo na području Republike Hrvatske.