FOTO Međunarodni festival COFA: Lepoglava uživala u folklornom spektaklu Foto: Grad Lepoglava

FOTO Međunarodni festival COFA: Lepoglava uživala u folklornom spektaklu

Varaždinske vijesti | 13.7.2023. u 19:13h | Objavljeno u Društvo

U okviru Međunarodnog folklornog festivala COFA, u Lepoglavi su 12. srpnja gostovale plesne skupine iz Meksika, SAD-a, Rumunjske, Poljske i Gruzije.

Plesnim nastupima ispunjenim bojama i ritmovima te utjecajima kultura zemalja iz kojih dolaze, plesne su skupine oduševile brojne okupljene građane koji su glasnim aplauzima pratili njihove spektakularne nastupe.

Ne samo na plesnom podiju, folkloraši su prigodu upoznati se s njima i kulturama zemljama iz kojih dolaze građanima omogućili tijekom cijelog njihovog boravka u Lepoglavi koji je počeo u poslijepodnevnim satima defileom centrom grada, a kasnije i duženjem u gradskom parku gdje su imali prilike upoznati se s tradicijom lepoglavskog kraja.

Naime, za tu je prigodu organizirana prezentacija domaćih proizvoda za što su se pobrinuli članovi domaćeg klastera i KUD-a Lepoglavski pušlek, a svojim ih je nastupom zabavljala Limena glazba Lepoglava. Također, gosti su razgledali Galeriju lepoglavske čipke, lepoglavsku župnu crkvu i etno sobu KUD-a Lepoglavski pušlek, a predstavljena im je i izrada lepoglavske čipke.

- Zadovoljni smo što smo dobili prigodu biti jedan od domaćina Međunarodnog folklornog festivala COFA. Posebno zadovoljstvo predstavlja to što je zahvaljujući ovom festivalu u Lepoglavi puno mladih ljudi koji u svom srcu nose ljubav prema vlastitoj baštini i kulturi, a to je nešto što nas povezuje. Naime, i mi u Lepoglavi, koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine, izuzetno smo ponosni na svoju baštinu i kulturu. Hvala gostima, koji su proputovali tisuće kilometara kako bi nam pružili prigodu uživati u njihovim nastupima, ali i na mogućnosti stvaranja novih prijateljstava - istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić tijekom prijema koji je za sudionike COFA-e organizirao u gradskoj vijećnici.

Tom je prigodom gradonačelnik upoznao sudionike COFA-e s bogatom baštinom i kulturom Lepoglave te su u znak dobrodošlice i zahvale, razmijeni prigodni darovi.

- Jako smo sretni što smo ovdje i što možemo predstaviti naše plesove, regiju iz koje dolazimo i poljsku kulturu. Ovdje je stvarno lijepo - rekla je Karolina Poszkowska iz ansambla ZPiT AGH "Krakus".

Zadovoljstvo boravkom i nastupom u Lepoglavi nisu krili niti drugi sudionici festivala COFA koji je Grad Lepoglava spreman ugostiti i iduće godine.