FOTO Kad te "herc" zaboli od radosti: Učenici 5. OŠ Varaždin razveselili korisnike Doma za starije Foto: Krešimir Đurić

FOTO Kad te "herc" zaboli od radosti: Učenici 5. OŠ Varaždin razveselili korisnike Doma za starije

| 3.11.2022. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

Priredbom u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin danas je započela provedba projekta "Međugeneracijski susreti - upoznati, bolje razumjeti i zajedno stvarati".

Riječ je o projektu učenika varaždinske 5. Osnovne škole, financiranom iz Dječjeg participativnog proračuna Grada Varaždina.

- Cilj ovog našeg projekta jest da stariji shvate kako nisu sva djeca neodgojena, da puno toga znaju i da se žele družiti sa starijima, ali i da klinci shvate da starost ne znači bolest i izolaciju, nego da se zapravo puno može naučiti iz iskustva, priča i svega onoga što starije osobe znaju. Riječ je zapravo o međusobnom razumijevanju - pojasnila je Dubravka Novak, učiteljica i voditeljica Dječjeg foruma 5. Osnovne škole.

Dom_za_starije_Varazdin_medjugeneracijski_susreti_5_OS_Varazdin_03112022_6.jpg

Otkrila je i kako je nastala ideja za ovakav projekt.

- Mi smo susjedi, a sve je počelo kad smo primijetili da se korisnici Doma, koji su pokretni, pri šetnji šetnicom koja se proteže uz našu školu zaustavljaju uz ogradu i promatraju djecu te je bilo očito da im fale njihova djeca i unuci. Dakle, ako njima fale najmlađi, a najmlađima fali puno znanja, našli smo zapravo način da jedni drugima upotpunjujemo živote - naglasila je.

Dom_za_starije_Varazdin_medjugeneracijski_susreti_5_OS_Varazdin_03112022_1.jpg

Priredbu su izveli učenici nižih razreda koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima, a bilo je tu pjesme, plesa, recitacija i igrokaza, za koje su nagrađeni velikim pljeskom korisnika Doma za starije.

Druženja u sklopu projekta nastavit će se i drugim aktivnostima i zajedničkim radionicama.

- Izrađivat ćemo predmete od gline, poput nakita i posuda, bit će heklanja, izrade cvjetova od krep papira, dakle tradicijskog nakita, ali i slušanja autentičnih priča. Svi se jako veselimo onome što nas još čeka, a možda ćemo steći i nove bake i djedove - poručila je Dubravka Novak.

Dom_za_starije_Varazdin_medjugeneracijski_susreti_5_OS_Varazdin_03112022_17.jpg

Zadovoljni ovom suradnjom su i u Domu za starije.

- To zapravo znači da djeca mogu učiti od naših korisnika, jer su iskusniji i mudriji, ali i shvatiti da stariji ljudi nisu samo čangrizavi, što je predodžba kakvu djeca često imaju. S druge strane, naši korisnici, starije osobe, mogu vidjeti da se djeca žele integrirati sa starijim oosbama - istaknula je Tamara Ljubić Zajec.

Dom_za_starije_Varazdin_medjugeneracijski_susreti_5_OS_Varazdin_03112022_9.jpg

A malo je reći da je posjet mališana ganuo stanare Doma.

- Puno nam znači kad nas djeca dođu posjetiti, jer mi smo inače sami. Dobre su takve stvari, da se družimo - rekla nam je Marija Cecelja.

- Ovo je vrlo, vrlo emotivno, i čak malo i "herc" zaboli od radosti jer je to kombinacija mladosti i starosti, što dobro dođe i nama i djeci. Sada je novo vrijeme, kad djeca više ne žive s djedovima i bakama, pa ovakve stvari malo pomognu. Čovjek neke stvari osjeti tek kada ostari - zaključila je umirovljena nastavnica Dragica Trupec.