FOTO Hrvatski i slovenski pjesnici i glazbenici poručili: Stop ratu! Foto: Varaždinska županija

FOTO Hrvatski i slovenski pjesnici i glazbenici poručili: Stop ratu!

VV | 19.3.2022. u 18:14h | Objavljeno u Društvo

Više od 50 pjesnika i glazbenika iz Hrvatske i Slovenije okupilo se danas u Županijskoj palači u Varaždinu na pjesničkom maratonu "Poezijom govorim“.

Maraton je povodom Svjetskog dana poezije održan četvrti put u organizaciji udruge "Ritam misli“ iz Varaždina. Ovaj put je bio "obojen“ u žutu i plavu boju te je počeo čitanjem poezije ukrajinskih autora i porukom: "Stihovi su jači od metaka“.

- Naša udruga "Ritam misli“ na promoviranju poezije radi već desetak godina organizirajući brojne programe, među kojima je i ovaj međunarodni maraton koji je održan nakon dvije godine stanke. Želimo reći "stop“ ratu, "ne“ nasilju, oružju i zlostavljanju. Izrezali smo puno plavih i žutih leptira jer simboliziraju preobrazbu, bolji život i slobodan let, što želimo svim Ukrajincima – rekla je predsjednica udruge Ljubica Ribić.

Čestitke i dobrodošlicu sudionicima je uputila zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Više nego ikada potrebne su nam pozitivne emocije, lijepi i ohrabrujući stihovi te topla riječ. Samo upornošću širenja pozitivnih vibracija možemo pobijediti loše osjećaje koji nas danas okružuju. Veliki francuski pjesnik Jacques Prévert je rekao: „Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi i ono što se često dogodi“. Čestitam vam svima Svjetski dan poezije, budimo ambasadori iskrenih stihova – rekla je Zagorec.

Događanje su podržale i Jožica Bračun Bokor, opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Republike Slovenije u RH, te savjetnica za kulturu u Varaždinskoj županiji Sandra Malenica.

Sudionici pjesničkog maratona su se iz Županijske palače uputili na Trg Matije Gupca, gdje su posadili drvo koje će prenositi "pjesnički šum“.